Home [akcija] Završna konferencija Programa omladinskih lidera u Srbiji

Završna konferencija Programa omladinskih lidera u Srbiji

65
0
sample_1U petak 1. aprila 2011. godine, od 11 do 13h će u Domu omladine Beograda biti postavljena izložba fotografija kojom se otvara završna konferencija Programa za omladinske lidere u Srbiji (Serbian Youth Leadership Program).

Trodnevnom konferencijom u Beogradu, nastavlja se kampanja „Mladi Srbije: Vidi, pokreni i promeni” koja je pokrenuta 10. decembra 2010. na Dan ljudskih prava, sa ciljem promocije društvenog aktivizma kod srednjoškolaca.

Tim povodom u Domu omladine biće postavljena izložba fotografija sa prikazima omladinskih akcija koje učesnici SYLP-a sprovode u osam opština Srbije. Osim prezentacije aktivizma mladih, deo izložbe činiće fotografije koje su srednjoškolci iz Srbije napravili tokom prošlogodišnjeg boravka u SAD-u. Mladi će na otvaranju izložbe podeliti svoja iskustva koja su stekli kao učesnici ovog programa, a ceo skup će biti upotpunjen obraćanjima ministarke omladine i sporta Snežane Samardžić Marković, predstavnika/ce Ministarstva prosvete i nauke i ambasadorke SAD u Srbiji, Meri Vorlik.

Prisutne će pozdraviti i predstavnici mladih Amerikanaca, koji borave u Srbiji od 20. marta do 2. aprila ove godine u okviru uzvratne posete učesnicima SYLP-a. 19 Amerikaca je raspoređeno po Beogradu, Smederevu, Blacu, Kikindi, Soko Banji i Obrenovcu gde su uključeni u lokalne akcije koje srednjoškolci sprovode. 70 učesnika SYLP-a će nastaviti druženje sa gostima iz SAD-a na trodnevnoj konferenciji koja će početi izložbom, nakon koje slede zajednički treninzi i radonice na teme: ljudskih prava i društvenog aktivizma.

O lokalnim akcijama:

Srednjoškolci iz Smedereva sprovode akciju “Pokreni se, promeni svet” u okviru koje lobiraju za prostor za mlade i pomoć Narodnoj kuhinji u Smederevu. Mladim Kikinđanima je takođe potreban prostor za omladinski klub pod nazivom “Špajz”. Održavanjem koncerta i različitih društvenih događaja, oni će upoznati svoje sugrađane sa aktivnostima koje sprovode. Kroz brojne radionice uz pomoć kojih će moći da nauče sve o organizovanju akcija, srednjoškolci iz Soko Banje nastoje da svojim vršnjacima približe društveni aktivizam ali i pitanja tolerancije kojima se bavi predstava na engleskom jeziku na čijoj pripremi učesnici SYLP- a rade. Mladi u Obrenovcu žele da poprave uslove u svojim srednjim školama, pa će u cilju prikupljanja sredstava u tom gradu biti održan sportski turnir i rok koncert. “Konekt fest” je naziv muzičkog festivala koji će se održati u Blacu u cilju promocije omladinskog aktivizma i neafimisanih bendova a cilj svih učesnika SYLP-a je da ovaj festival postane tradicija. Učesnici/e SYLP-a sa teritorije Beograda su započeli kampanju “Baci ovde” u okviru koje rade na podizanju svesti gradjana o problemu nečistoće Beograda pomoću flajera, kao i kreativne ideje kojim će kante za odlaganje smeća biti upadljivije. Srednjoškolci iz Zrenjanina angažovali su se u akciji: “Nedelja za beskućnike” u okviru koje rade na brojnim radionciama i tribinama ali i sakupljanju namirnica za ljude bez domova.

Serbian youth leadership program su realizovale Građanske inicijative u saradnji sa organizacijom World Learning iz Vašingtona. Program finansira Odeljenje za obrazovanje i kulturu U.S. State Department-a i sprovodi se uz podršku Ambasade SAD u Beogradu.

Izvor: GI