Home [njuz] Od rektora počasni doktorat

Od rektora počasni doktorat

87
0

mladi12Od nezahvalnog domaćina gori je samo domaćin-udvorica. Da je neki Miloševićev rektor devedesetih saopštio tako jadnu odluku da ruski premijer dobije počasni doktorat, to bi opravdano bilo proglašeno dokazom da je režim uništio i tu nacionalnu instituciju. Danas, kada tragikomičnu mantru o dodeli doktorata Putinu izgovara Branko Kovačević, sve izgleda prirodno.

Doduše, pomalo slugeranjski, ali šta očekivati od rektora koji smušeno javno priznaje da neki fakulteti varaju i državu i studente, tako što novac namenjen nauci koriste za plaćanje komunalija. Od rektora koji je govorio na mitingu u februaru 2008, onom gde je Kusturica pretio “miševima”, Koštunica galamio skoro kao ovih dana, a napredna omladina (koja je još uvek sebe zvala radikalnom, naprednjaci su patentirani kasnije) spremala da moleban ukrasi krađom patika i paljenjem ambasade.

Kovačević je profesor na elektrotehnici. Radio je u Vojnotehničkom institutu, predavao i u Bagdadu i Tripoliju. Sve to možda nema nikakve veze s tim što počasni doktorat dodeljuje Putinu, kao “snažnom i svestranom čoveku, bogatog duha i opšte kulture”. Možda rektor samo ne razume da ovim Univerzitet svodi na svilajnački običaj, koji ulicama daje imena po vlasnicima firmi koje otvore pogon u toj moravskoj varošici. Ali, rektore: Univerzitet nije kasaba, bez obzira na to koliko se ponašate provincijalno. Prestanite da brukate ovu zemlju, mlade ljude koji studiraju, ostatak uspešnih profesora. Vratite se svojoj nauci, osami kabineta, Bagdadu i Tripoliju. Tomislav Nikolić još uvek nije pobedio na izborima.

Srbija nije ruska gubernija. Vaš Univerzitet nije ni među 500 najboljih u svetu. Vređate Putina kada mu, tako neuspešni, dodeljujete počast. I još nešto. Lako je Vama. Ne svirate, doduše, u diple, ali predajete Signale i sisteme. Umesto Vas crvene oni koji nešto znaju o društvu, državi i etici.

Izvor: Blic