Uzalud konkurisao za posao 313 puta

0
SHARE

work5U Srbiji ima više od 700.000 nezaposlenih, a jedan od njih je i Beograđanin Petar Raković. Diplomirao je na Državnom univerzitetu Njujork u SAD, a onda na sve načine pokušavao da dobije posao u Srbiji.

Sastavljao je čak i lažne biografije (kad prave nisu prolazile) u kojima je navodio da govori pet jezika, da je magistrirao u Luganu, doktorirao u Cirihu, da ima radno iskustvo iz Milana i Barselone.

Ni sa pravom, ni sa lažnom biografijom, Raković nije dobio nijedan poziv na razgovor, a za manje od tri meseca prijavio se na tačno 313 konkursa za posao!

Diplomirao je ekonomiju sa prosečnom ocenom 3,1 (od mogućih 4) na Univerzitetu Njujork, inače 78. na rang-listi najboljih svetskih univerziteta koju je objavio londonski „Tajms“. Ispostavilo se da je kraj studija u stvari bio početak nesvakidašnje priče.

– Vratio sam se u Beograd sa ciljem da se zaposlim u svojoj zemlji. Shvatio sam da moram da se krećem, sretnem stare prijatelje, upoznam nove ljude. I upoznao sam ih mnogo na nedavnom otvaranju kancelarije Međunarodnog akademskog centra u Beogradu. Pravi razlog mog dolaska na ovaj skup je potajna želja da ću sresti prijatelje iz američkih studentskih dana, da su oni sada zaposleni u jakim i stabilnim firmama, da znaju moje profesionalne kvalitete i da će mi pomoći da nađem posao – priča Raković.

Petar je, kako nam je ispričao, na pomenutoj manifestaciji upoznao i ministarku za telekomunikacije Jasnu Matić koja je zahtevala od njega da joj pošalje CV.

Međutim, niko iz pomenutog ministarstva do danas sa njim nije kontaktirao. Pre i posle tog događaja, posao je tražio još od kraja novembra.

– Od sredine novembra 2010. do 17. februara 2011. aplicirao sam na tačno 313 konkursa za posao. Ponuda za posao nula, poziva za intervju nula. Samo dve firme su odgovorile na moju aplikaciju. Kad je trebalo da me pozovu na intervju, stigao mi je mejl sa obaveštenjem da nisam dovoljno edukovan – priča Raković.
Već gotovo u očaju, Raković je napravio i lažni CV, u kom je napisao da je diplomirao u Njujorku, magistrirao u Luganu, a praksu sticao kroz poslove finansijskih menadžera u firmama u Barseloni i Milanu. Dodao je i da govori pet stranih jezika.

– Prijavio sam se opet u iste firme i to sa sledećim podacima: Petar Petrović, diplomirao na NYU, magistrirao u Luganu, radno iskustvo iz Barselone i Milana, govorim engleski, italijanski, španski, služim se francuskim i norveškim. Prvi krug razgovora sam prošao. Drugi, onlajn test, prošao. Na kraju mi opet pošalju obaveštenje da žale, jer nisam dovoljno edukovan za tu vrstu posla – zaključuje Raković.

„Odlazim iz Srbije”
Pošto nije pronašao posao, Petar je odlučio da ode iz Srbije.
“Stupio sam u kontakt sa prijateljem iz Norveške. Igraću za neki amaterski fudbalski klub dok ne nađem posao. Rekao je da postoje šanse da me ubace čak i na berzu. Pre nedelju dana rešio sam da eksperimentalno apliciram na konkurse u USA i Kanadi. Već sam dobio četiri poziva za intervju”, kaže Petar.

Izvor:Blic