Home [njuz] Fakulteti ne mare da li će studenti imati posao

Fakulteti ne mare da li će studenti imati posao

61
0

mladiI ove godine fakulteti u Srbiji odrediće upisne kvote za 2011/2012. godinu bez prethodne analize da li će budući diplomci nakon završenih studija moći da se zaposle. Kvote se gotovo samo prepisuju iz godine u godinu, a da se pritom ne vodi računa o potrebama tržišta i privrede. Zato i ne čudi što svake godine nekoliko hiljada ekonomista, pravnika i lekara mesecima čeka posao na birou rada.
Na najvećem državnom univerzitetu u Beogradu indeks će u julu moći da dobije 14.144 brucoša. Da se na fakultetima ne vodi mnogo računa o broju studenata koji se upisuju, potvrdio je i prof. Branko Kovačević, rektor Univerziteta u Beogradu. Kako kaže, u Srbiji još ne postoji plan kojim bi se usaglasile potrebe tržišta i broj budućih brucoša na fakultetima, za šta je potrebno uključivanje cele države – Vlade, ministarstava i Nacionalne službe za zapošljavanje.

– Budući brucoši zato treba dobro da razmisle šta žele da upišu i razmotre koliko će im posle završetka studija biti potrebno da se zaposle – kaže Kovačević i dodaje da će ove godine Vlada Srbije morati da da saglasnost za upisne kvote budžetskih i samofinansirajućih studenata.

I Univerzitet u Nišu je dostavio svoj predlog, odnosno da se u školskoj 2011/12. godini na 13 državnih fakulteta upiše 4.449 brucoša. Upisne kvote na novosadskom univerzitetu biće poznate od ponedeljka.

Univerzitetu u Kragujevcu zasad su stigli samo predlozi sa dva fakulteta.

I Državni univerzitet u Novom Pazaru još nema konačne podatke za upisnu kvotu, kao ni broj mesta za buduće brucoše po departmanima za 2011/2012. godinu. Predložena kvota ovog univerziteta Ministarstvu prosvete za osnovne studije je 842 studenta, od kojih će 492 biti na budžetu, a 350 samofinansirajućih. 

Master i doktorske studije
Univerzitet u Beogradu Vladi Srbije poslao je i predloge upisnih kvota za master, specijalističke, stukovne i doktorske studije. Na master UB planira da upiše 6.999 akademaca, od kojih je za 3.674 planirano školovanje o državnom trošku. Njih 739 trebalo bi da bude upisano na specijalističke, 249 na strukovne i 1.529 na doktorske studije. Iako je ove kvote prošle nedelje usvojio Senat UB, ovaj broj nije konačan jer neki od programa još nisu akreditovani. Ovi programi će biti akreditovani čim se sastavi nova akreditaciona komisija, kojoj je nedavno istekao mandat.

 
Izvor: Blic