Home [ savetovalište za mlade ] Ne znam za koju struku da se odlucim

Ne znam za koju struku da se odlucim

55
0

pitanje:

Pozdrav, imam problem sto ne znam za koju struku da se odlucim.Imam 23 godine i na trecoj sam godini hotelijerstva, a kroz posao shvatio sam da nije to bas ono sto bih mogao raditi, razlog je sto nema slobodnog dana, slaba mogucnost da se napreduje, ljudi vas posmatraju kao roba, a ne kao skolovanu osobu istog ranga.

To ostavlja bas ruzan osecaj. Naravno tu ima jos drugih stvari… Da li mi je pametno da promenim fakultet, jer zaista ne znam sta bih upisao, ne znam da li mogu nesto drugo da radim.

odgovor:

Poštovani, za pohvalu je što si uspešan student i što imaš određeno profesionalno iskustvo u svojoj struci. Takođe je dobro i to što aktivno analiziraš to svoje profesionalno iskustvo i preispituješ ga, i to u različitim aspektima, takođe i u ravni sadašnjosti i u perspektivi budućnosti. Nezadovoljan si uslovima rada, mogućnošću napredovanja i ugledom koji osoba profesionalnog statusa, koji ćeš ti steći kad diplomiraš, obično ostvaruje na svom radnom mestu. Pominješ, kako kažeš i „druge stvari…“. Svim tim zapažanjima si doveo sebe do kako kažeš „ružnog osećaja“, zbog čega razmišljaš da li da napustiš hotelijerski fakultet i hotelijersku struku. Pitam se da li je to sve isto tako u svim ugostiteljskim objektima u kojima bi mogao da radiš? Da li si se već informisao u pogledu drugih mogućih radnih mesta u struci? I ne razumem baš najbolje to da „nema slobodnog dana“, kada je po Zakonu o radu to obaveza svakog poslodavca. Imam utisak da je možda potrebno da još malo istražiš sve to, konsultuješ se sa kolegama iz tvoje struke, sa nekima koji godinama rade, koji imaju veće iskustvo. Kada to sve veoma dobro i široko istražiš i izanaliziraš, bilo bi dobro da utvrdiš listu prednosti i nedostataka ostajanja u hotelijerskoj profesiji (završavanje fakulteta i zaposlenje) kao i listu prednosti i nedostataka napuštanja ove profesije i studija. Ova druga lista podrazumeva svakako odgovore na pitanja: Šta bi radio? Da li bi upisao neke druge studije i koje? Na koje sve načine bi mogao da utvrdiš koja vrsta posla bi ti „ležala“, bi mogla da te zainteresuje, koje studije (visoka škola, fakultet) bi mogao i želeo da upišeš? Pretpostavljam da postije i neka srednja rešenja, po principu: „Ni ostajanje u hotelijerstvu ni napuštanje studija“, a to bi bilo na primer da diplomiraš na tvom fakultetu i onda pokušaš da se zaposliš negde izvan hotelijerstva (ako ustanoviš da to nikako ne želiš) i/ili pak da nakon diplomiranja upišeš master studije na nekom drugom fakultetu i da se na taj način preorijentišeš ka profesiji koja bi ti eventualno više odgovarala. Ugrubo rečeno, pred tobom su izldeda tri moguća puta, jedino ti možeš da ih razmatraš i da doneseš svoju odluku, koja je najbolje da je lična, u realnom-izvodljivom kontekstu, imajući u vidu svoje želje, osećanja, ličnu životnu situaciju kao i procenu mogućnosti u svom okruženju (obrazovne ponude, tržište rada i sl.). Imaj u vidu i to da izbor ponekad ne može da bude potpuno idealan. Lepi pozdravi, Jovan Ratković.