Home [njuz] Romima onemogućen upis na fakultete

Romima onemogućen upis na fakultete

56
0

paintNacionalni savet romske nacionalne manjine Srbije (NSRNMS) ukazao je danas da je, i pored odluke nadležnih ministarstava o besplatnom školovanju studenata romske nacionalnosti, tokom školske 2010/11. godine, 121 romskom studentu onemogućen upis na fakultete.

“Svesni smo ekonomske krize i teškog stanja u osiromašenoj Srbiji i da je bilo teško pronaći materijalna sredstva za plaćanje školarine romskim studentima, ali se stiče utisak da to nije jedini razlog za krah ove kapitalne akcije za romsku nacionalnu zajednicu”, navedeno je u saopštenju NSRNMS.

Odlukom o sprovodjenju akcije za upis učenika romske nacionalnosti u prvu godinu studija na državne više škole i fakultete, u akademskoj 2010/11. godini, a koju je potpisao ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić, stoji da se školovanje studenata romske nacionalnosti finansira iz republičkog budžeta i da ta odluka stupa na snagu danom donošenja, odnosno, u julu 2010. godine.

NSRNMS je blagovremeno prosledio spisak studenata sa kompletnom pratećom dokumentacijom Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, koji su dužni da taj spisak dostave Ministarstvu prosvete na potpis.

Do početka nastave na fakultetima u oktobru, romski studenti nisu obavešteni, a tek nakon brojnih intervencija NSRNMS, u decembru je stigla preporuka fakultetima “da su ispunjeni uslovi i da se omogući upis romskim studentima van kvote, kao i da su oslobodjeni plaćanja školarine”.

Medjutim, mnogi dekani fakulteta tu odluku nisu prihvatili kao obavezu, već preporuku i vrata njihovih fakulteta su ostala zatvorena za siromašne romske studente.

Izvor: Tanjug