Home [njuz] EU – Samit mladih

EU – Samit mladih

96
0

 Institut za odnose sa inostranstvom, Nemačka, u okviru nemačkog predsedništva Evropskim Savetom organizuje između 18. i 20. maja 2007 EU-Samit mladih u Parlamentu Autonomne Pokrajine Vojvodina, Novi Sad.

Ova manifestacija se sprovodi u saradnji sa Nemačkom Ambasadom u Beogradu, Vladom i Parlamentom Autonomne Pokrajine Vojvodine, Misijom OEBS-a u Srbiji, Centrom za političko obrazovanje i Istrazivačkom grupom Mladi i Evropa.

Na ovoj omladinskoj manfestaciji ucestvuje 160 srednjoskolaca iz Srbije i okolnih zemalja.

U centru manifestacije je EU-simulacija. Ovu simulaciju sprovode zajedno srpski i nemacki Juniorteamer-i.

Centar za politicko obrazovanje pokrajine Baden-Württenberg, Nemacka, nudi u saradnji sa Istrazivackom grupom Mladi i Evropa obuku za Juniorteamer-e. Teoretski deo ove obuke se odrzava izmedju 2. i 10. marta u Bad Urahu (Nemacka) i Strazburu (Francuska) (u nastavku-opis programa), prakticni deo odrzava se 17. i 18. maja u Novom Sadu (SRB) (u nastavku opis EU-Samita mladih).
Teoretski deo obuke za Juniorteamer-e

Petak, 2. mart: polazak iz Sombora

Subota, 3. mart : ucesce u politickoj diskusiji o Evropi u Pokrajinskom

Parlamentu Baden-Württenberg, Stutgart

Nedelja, 4. mart : Ekskurzije u Svapski Alb i Tibingen

Ponedeljak, 5. mart-petak, 9. mart : obuka i planiranje za EU-simulaciju u Bad Urah-u

Sreda, 7. mart: ekskurzija u Strazbur

Subota, 10. mart: povratak u Sombor

Troskove boravka, ekskurzije u Strazbur i obuke u Bad Urbahu i u Strazburu snosi Centar za politicko obrazovanje pokrajine Baden-Württenberg. Troskove osiguranja, vize i prevoza preuzima Kulturna Fondacija Podunavskih Svaba Pokrajine Baden-Württenberg.

Prakticni deo obuke za Juniorteamer-e

Cetvrtak, 17.maj: dolazak u Novi Sad, pripreme za EU-simulaciju

Petak, 18.maj: pripreme Juniorteamer-a za EU-simulaciju

Petak, 18.maj-Nedelja, 20.maj: izvodjenje EU-simulacije

Nedelja, 20.maj: zavrsna diskusija Juniorteamer-a o EU-simulaciji

Sa teoretskom obukom za Juniorteamer-e u Bad Urahu i u Strazburu kompletna obuka zavrsava se izvodjenjem EU-simulacije od 17. do 20.maja za vreme EU- Samita mladih u Novom Sadu. U tome ce Juniorteameri iz Nemacke pratiti Juniorteamer-e iz Srbije. Za sprovodjenje EU-Samita mladih Juniorteameri iz Srbije dobijaju prikladan honorar. Troskove prevoza, smestaja i boravka snose organizatori EU-Samita mladih.

Osim znanja o evropskoj politici ova obuka osposobljava ucesnike da kao Juniorteameri u saradnji sa Istrazivackom grupom Mladi i Evropa i Centrom za politicko obrazovanje Pokrajine Baden-Württenberg simuliraju EU i parlament.

Uslovi za konkurs:

Interesujete se za prosirenje Evrope, imate iskustva u timskom radu sa mladima, govorite dobro nemacki, imate izmedju 23 i 35 godina i ucestvujete i u teoretskom i u prakticnom delu?

Onda posaljite do srede, 31. januara, prilozeni formular, prijavu sa fotografijom, tabelarnu biografiju (CV) i dokumenta, koja svedoce o vasem znanju nemackog jezika, o vasem civilnom i/ili politickom angazmanu i o vasem iskustvu u timskom radu sa mladima na