Home [njuz] Najbolji studenti ne žele da odu iz Srbije

Najbolji studenti ne žele da odu iz Srbije

88
0

olovkaDiplomirani farmaceut Tijana Rakić i diplomac Rudarsko-geološkog fakulteta Srđan Kostić proglašeni su najboljim studentima Univerziteta u Beogradu. Dvoje mladih stručnjaka ponelo je titulu “Kruna uspeha“ na sinoćnoj tradicionalnoj dodeli nagrada porodice Petrović u Skupštini grada. Samo su za nijansu bili bolji od 15 svojih kolega iz najužeg izbora za ovu prestižnu nagradu.

Kažu da Srbija “izvozi mozgove”, ali najuspešniji beogradski studenti dokazuju suprotno u želji da stečena znanja iskoriste upravo u svojoj zemlji.
Tijana Rakić (25) diplomirala je sa prosečnom ocenom 9,94 i od ove godine je na doktorskim studijama na katedri za analitiku lekova.

– Veoma sam uzbuđena, ovo je veliko priznanje. Nadam se da ću opravdati poverenje – kaže Tijana.

Počinje u januaru da radi na fakultetu, kaže, i veruje da ću tu i ostati.

– Uspešni studenti svoje znanje treba da iskoriste ovde i ne odlaze u inostranstvo. Volela bih da radim sa studentima, ali i da se bavim istraživanjem analitike lekova – kaže ona. Osim farmacije, zanimaju je lingvistika i muzika, govori tri strana jezika i svira klavir.
Mesto na tronu do nje zauzeo je i Srđan Kostić (23). Njegov indeks krase “sve čiste desetke“.

– Nijanse su odlučile pobednika – dodaje Srđan uz osmeh

On je takođe upisao doktorske studije na svom fakultetu, gde planira i da gradi karijeru.

Više od 50 mladih ljudi sa 20 različitih fakulteta prijavili su se na konkurs. Prosek viši od 9,80 imalo je 90 odsto kandidata. U najužem izboru bio je i Stefan Kostić (22), diplomac Fakulteta organizacionih nauka, trenutno student politehnike u Milanu. Sa osnovnih studija izašao je sa prosečnom ocenom 10.

– Nakon mastera ću se vratiti u svoju zemlju i nadam se da ću ostvariti karijeru u nekoj multinacionalnoj kompaniji. Veliki je uspeh biti među 15 najboljih – kaže Stefan.

Marija Radivojša (25) takođe je diplomirala farmaciju, sa prosekom 9,45. Danas radi u “Galenici” i priprema se za master studije.

Dobitnicima nagrade “Kruna uspeha“, porodična firma “Petite Geneve“ Petrović darovala je dva “roleks” sata.

U najužem izboru
Uz Tijanu Rakić i Srđana Kostića u najuži izbor ušli su i Stefan Kostić (FON), Srđan Stevanović (ETF), Marko Petrov (ETF), Aleksandar Tomović (Mašinski fakultet), Melinda Emini (Filološki fakultet), Nina Radojičić (PMF), Emir Zildžović (Ekonomija), Tijana Janjić (Medicinski fakultet), Mladen Stojadinović (FPN), Anđelka Dučić (FPN), Ana Vemić (Farmacija), Marija Radivojša (Farmacija) i Stefan Mišković (PMF).

 
Izvor: Blic