Home [zabavnik] Google “napali” pirati

Google “napali” pirati

54
0

racunar3Internet pretraživač Google promenio je u subotu logo u čast 160. godišnjice rođenja čuvenog škotskog pisca Roberta Luisa Stivensona. Standardni šareni logo zamenjen je kovčegom sa blagom i jednookim gusarom sa papigom na ramenu u čast autora klasika dečje književnosti “Ostrvo s blagom”. (Mlađim čitaocima možda dugujemo malo objašnjenje: gusari su, naime, postojali i pre “Pirata sa Kariba”.)

Robert Luis Stivenson, škotski pisac i esejista, rođen je 1850. godine u Edinburgu. Počeo je da piše još kao student, a svoj čuveni roman “Ostrvo s blagom” objavio je 1883. godine.

U romanu se opisuju avanture mladog Džima Hokinsa koji pronalazi mapu ostrva na kojem je skriven bogati plen ozloglašenog gusara, kapetana Flinra i, naravno, kreće u potragu za blagom.

Veliki uspeh doživela je i pripovetka “Neobičan slučaj doktora Džekila i gospodina Hajda” iz 1886. godine, koja je za samo šest meseci prodata u 40.000 primeraka. Stivenson je izjavio da mu se zaplet za delo koje kritikuje dvostruke moralne aršine viktorijanskog doba javio u snu.

Robert Luis Stivenson umro je iznenada na ostrvu Samoa u 44. godini.

Izvor: MONDO