Home omladinska politika Ministarstvo omladine i sporta i GTZ potpisali sporazum u cilju podrške aktivnom...

Ministarstvo omladine i sporta i GTZ potpisali sporazum u cilju podrške aktivnom učešću mladih u društvu

76
0

mjuza1U okviru proslave desete godišnjice srpsko-nemačke saradnje, Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije i Nemačka organizacija za tehničku saradnju (GTZ) potpisali su Sporazum o saradnji na sprovođenju projekta „Jačanje struktura za participaciju i osnaživanje mladih u Srbiji“. Ambasador SR Nemačke u Srbiji Volfram Mas (Wolfram Maas), Ministar omladine i sporta, Snežana Samardžić Marković, kao i Direktor GTZ misije u Srbiji gdin. Uve Štumpf (Uwe Stumpf) i vođa projekta Brita Lamberc (Britta Lambertz) obratili su se javnosti i istakli značaj srpsko-nemačke saradnje za sve mlade ljude u našoj zemlji.
Potpisivanje ovog dokumenta između GTZ-a i Ministarstva omladine i sporta podrazumeva definisanje dalje saradnje i podrške osnaživanju mladih za aktivno učešće u društvu. Ministarstvo omladine i sporta i GTZ su posvećeni razvoju mladih i zajedno realizuju aktivnosti kojima se sprovodi Nacionalna Strategija za mlade, nastala kroz širok konsultativni proces i Akcioni plan koji je izradilo ministarstvo omladine i sporta, a usvojila Vlada Srbije.
Cilj projekta je jačanje institucija koje se bave mladima na svim nivoima, kao i sprovođenje programa za osnaživanje mladih za njihovo aktivno društveno, ekonomsko i političko učešće kao i programa koji promovišu nenasilne oblike ponašanja i prevenciju nasilja među mladima.

“Lokalne kancelarije za mlade predstavljaju način da mladi vide brigu sistema o njihovim potrebama i smatram da Srbija ne može uspeti ukoliko ne vrati poverenje mladih u institucije, a lokalne kancelarije za mlade upravo tome služe. GTZ je veliki saveznik Ministarstva omladine i sporta u sprovođenju ciljeva naše strategije za mlade na lokalnom nivou. Zahvaljujući finansijskoj podršci GTZ, 41 opština ima svoj, lokalni akcioni plan za mlade, a čak 114 kancelarija za mlade, koliko ih trenutno imamo, dobiće priručnik o standardima rada kancelarije za mlade. „Srpski model“ omladinske politike koji hvali Savet Evrope će time postati još bolji, a veze Srbije i Nemačke još čvršće“, izjavila je ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić Marković.