Home [njuz] Srpski srednjoškolci: Žena je sama kriva ako je žrtva nasilja

Srpski srednjoškolci: Žena je sama kriva ako je žrtva nasilja

47
0

book2Sudeći prema odgovorima beogradskih srednjoškolaca, stereotipi o tome šta muškarac sme, a kakvo ponašanje priliči ženi, i dalje su duboko ukorenjeni, piše Blic. Osim stavova da „žena treba da nosi dugu kosu“, da „ne sme da psuje“ i da „mora da se uda do 35 godine“ (mladići 60 odsto “da” i 20 odsto “ne”, devojke 50 prema 21 odsto), zabrinjava što polovina ispitanika smatra da je „devojka sama kriva ako svojim izazovnim oblačenjem postane žrtva nasilja“ (mladići 51:33, devojke 58:31)!

Anketom su obuhvaćeni učenici prvih i trećih razreda srednjih škola u četiri beogradske opštine. Istraživavanje je obavila beogradska omladinska organizacija Klub „OPA“, a čitav projekat je finansiralo Ministarstvo omladine i sporta.
Momci i devojke su mogli da se slože ili ne sa nekim stavom, ili pak da kažu da ne znaju odgovor ili da su neodlučni. Cilj je bio da se mladi aktivnije uključe u društveni život i da promovišu žensko stvaralaštvo.
Dobijeni rezultati pokazali su da nove generacije momaka i devojaka nisu prevazišli mnoge od stereotipa koji su mučili još njihove bake i deke. I dalje je preovlađujući stav da žena ne sme da psuje, da bi trebalo da ima dugu kosu i da nije poželjno da pije, što pokazuje da većina očekuje da žene budu patrijahalne, smerne i povučene.
Kada su obaveze i kućni poslovi u pitanju, pozitivnih pomaka ima, ali i dalje trećina momaka smatra da ocu ne priliči da menja pelene ili da kuva, pere i eventualno pegla. Svaka peta devojka slaže se da to nisu poslovi za prave muškarce.
Sa druge strane, većina smatra da žena treba da ima karijeru i da je to ne sprečava da bude dobra majka. Iako nemaju ništa protiv da žene rade i budu uspešne, čak 38 odsto momaka smatra da je muškarac taj koji bi trebalo da odluči kako će zarađen novac biti potrošen. Petina momaka smatra da je nevaspitano dete majčin propust, kao i da je razvod braka sramota za ženu.
Ono što je posebno zabrinulo stručnjake je što same devojke, bilo neutralnim, bilo potvrđujućim stavom, na neki način prihvataju, pa čak i ohrabruju, stereotipe o tome da je žena sama kriva ako postane žrtva nasilja. Psiholozi smatraju da dobijeni rezultati potvrđuju da su današnji jako mladi zbunjeni.
“Dobro je što su i mladići postali svesni da žene mogu da se zabavljaju, da rade i da su podjednako i oni odgovorni za decu. Međutim, i dalje nije prevaziđen stereotip da su muškarci sposobniji i racionalniji, ali to je samo odraz onoga što svakodnevno gledaju. Sve važnije poslove uglavnom obavljaju muškarci, tako da je u podsvesti mladih da su oni sposobniji. Zgranuta sam da su devojke te koje misle da je nasilje nad njima opravdano. To je zaista alarmantno i zahteva hitnu reakciju čitavog društva”, priča za Blic psiholog Ivana Petrović.

Izvor: 24 sata