Home [zabavnik] Priručnik za udvaranje

Priručnik za udvaranje

56
0

mjuza34Za današnji „školski dan” izdavačke kuće su za đake i studente spremile razna iznenađenja i velike popuste
Danas će, kao i prethodnih nekoliko godina, Sajam knjiga „okupirati” đaci i studenti. Izdavačke kuće spremaju razna iznenađenja i velike popuste. Ovo je samo jedan od mogućih vodiča za tinejdžere koji će danas šetati od štanda do štanda.

U izdavačkoj kući „Laguna”, koja je između dva Sajma knjiga, objavila oko trista novih naslova, predlažu, pre svega, roman Nikolas Spark „Poruka u boci”. Novinarki Terezi Ozborn, kojoj je slomljeno srce, život će se izmeniti iz korena kada jednog dana na plaži nađe bocu s dirljivim ljubavnim pismom. Nagradu Američkog udruženja bibliotekara za najbolji roman za mlade dobila je knjiga Sare Desen „Samo slušaj”, koji objavljuje „Laguna”, kao i roman „Neko kao ti” od iste autorke. Mladima se dopada i knjiga Meri Dženis Dejvidson „Nemrtva i neudata”, u kojoj se Čikit udružuje s vampirskom fikcijom.

Izdavačka kuća JRJ iz Zemuna upravo je objavila izuzetno zanimljivu knjigu: „Petojezični vizuelni rečnik”. Reč je o jedinstvenom rečničkom izdanju namenjenom početnicima koji se na lak način upoznaju sa elementarnim pojmovima, rečima, izrazima pet jezika: srpskog, engleskog, francuskog, nemačkog i italijanskog. „Petojezični vizuelni rečnik” otkriva tajne najzastupljenijih svetskih jezika. Među najvažnijim poglavljima ove knjige su: telo, kuća, odeća, hrana, biljke, transport, sport, priroda, muzika, životinje, grad. Ista izdavačka kuća pokrenula je ediciju „Dečji atlas srpskih velikana”. Upravo je objavljeno prvo kolo, od deset knjiga u okviru kojeg je predstavljeno deset znamenitih srpskih velikana: Car Dušan, Sveti Sava, Ivo Andrić, Nadežda Petrović, Nikola Tesla, Vuk Karadžić, Desanka Maksimović, Paja Jovanović, Stevan Mokranjac, Jovan Jovanović Zmaj… Izdavačka kuća „Bookland”, koja isključivo objavljuje knjige za decu i omladinu, ove godine slavi petnaest godina postojanja. Svojim vernim čitaocima preporučuju tri knjige: Milovana Vitezovića „Ludi dragi kamen” (priručnik za udvaranje), novi roman Gradimira Stojkovića „Vrlo kratko: imam jednu tajnu” i knjigu Dragana Dragojlovića „Mali roman o kengurima”. U svojim savetima za udvaranje, koji su zapravo aforizmi, Milovan Vitezović, između ostalog, kaže: „Da zagrejemo klupu. U parku”; „Ljubićemo se širom zatvorenih očiju”; „Ljubav daje krila, ali te tera u gnezdo”…

Izdavačka kuća „Čarobna knjiga” mladim čitaocima nudi trilogiju Karlosa Ruisa Safona: „Princ magle”, „Ponoćna palata” i „Septembarska svetla”. Reč je o univerzalnoj priči o prijateljstvu, ljubavi i odrastanju. Za one sklone hororu, tu je tetralogija L. DŽ. Smit „Vampirski dnevnici”.

„Stubovi kulture”, koji su ove godine postali punoletni, između dva Sajma knjiga, objavili su 34 nova naslova. Smatraju da će mladim čitaocima biti zanimljivo dvotomno delo Milete Prodanovića „Ultramarin” (roman bez slika) i „Ultramarin encore” (roman bez reči). Ovi romani otkrivaju jedan novi pogled na piščevo pripovedno umeće, prikazujući nam ga kao majstora intimističke, autobiografski intonirane i toplinom prožete proze.

Starijim osnovcima, kažu u „Kreativnom centru”, spremili su nekoliko romana iz njima dobro poznate edicije „Svet je jedan”, a to su: „Budale i smarači”, „Čik ako smeš”, „Kler”, „Afrika”, „Priče o ljubavi”, kao i roman „Pop Ćira i pop Spira”, na sasvim nov način. Srednjoškolcima se nude novi naslovi iz edicije „Tranzit”, čiji su autori poznati savremeni pisci za tinejdžere iz celog sveta: „Rez”, „Otmica profesora latinskog”, „Spasavanje Frančeske”, „Ko je ovde lud”…

Ulaznice, za kolektivne posete, danas su 150 dinara.

Izvor: Politika