Home [njuz] Studenti čekaju odluku Vlade

Studenti čekaju odluku Vlade

51
0

penTek ove nedelje Vlada usvaja budžetske kvote za master i doktorske studije. Akademci na muci jer je 1. novembar rok da se prijave za kredite i domove. Vlada Srbije još nije usvojila budžetske kvote za master i doktorske studije.

Akademci do 1. novembra treva da predaju dokumenta za državne stipendije i kredite, smeštaj i ishranu u studentskim domovima, ostvarivanje prava na porodične penzije.

Kako poručuju iz Ministarstva prosvete, kvote bi trebalo da budu usvojene do kraja nedelje.

“Predlog kasni jer u maju, kada se objavljuje konkurs, nije bilo poznato sa koliko novca raspolažemo“, rečeno je u Ministarstvu prosvete.

“Jedan od razloga za kašnjenje je i što neki fakulteti još nisu dostavili svoje predloge kvota. Očekuje se da će pravo na budžetske master studije imati više od 4.000 studenata u Srbiji“.

Studenti Fakulteta likovnih umetnosti kažu da za njih master studije nisu profesionalna nadgradnja, već nužna stepenica da im diploma bude validna.

Kako navode, Fakultet je još u aprilu poslao dopis Ministarstvu prosvete za odobravanje budžetskih kvota za master studije, zatim u junu i septembru, ali odgovor nije stizao. Slično je i na Filološkom fakultetu, čiji su studenti, zbog kašnjenja nadležnih, protestovali prošle nedelje.

Izvor: Večernje novosti