Home [njuz] Mladi idu u Esen

Mladi idu u Esen

37
0

kulU Ustanovi kulture „Parobrod“ juče je organizovan prijem za 30 mladih umetnika koji su prošli konkurs Kul.tura@Essen. Na put u Esen krenuće u utorak 27. oktobra, a tokom petodnevnog boravka u Nemačkoj, imaće priliku da steknu novo profesionalno iskustvo kroz upoznavanje programa ovogodišnje evropske prestonice kulture, Rurske oblasti i grada Esena.

Konkurs „Kul.tura@Essen“, koji je bio otvoren tokom septembra, organizovali su Opština Stari grad i opštinska Kancelarija za mlade u saradnji sa Ustanovom kulture „Parobrod“ i gradom Beogradom. Poziv je bio upućen studentima umetničkih fakulteta i mladima koji imaju između 18 i 30 godina i neki stvaralački rad iza sebe, koji bi potvrdio da se bave umetnošću. Drugi uslov bio je da žive na Starom gradu.

– Ovo je veliki uspeh za mene s obzirom da sam se prvi put prijavio na ovakav konkurs. Mislim da ću na putu dosta naučiti s obzirom da sam po struci grafički dizajner, a bavim se i elektronskom muzikom koja je u Nemačkoj veoma rasprostranjena. Očekujem da će Opština nastaviti sa ovakvim programima – kaže Marko Ulić, grafički dizajner koji se sprema za put na kojem će posetiti najistaknutije kulturne institucije u oblasti Rur kao što su Sinagoga, Umetnički univerzitet „Folkwang”, Alto i Koloseum teatre, Krupovu vilu Hugel… Saznaće kako se Rurska oblast, od središta teške industrije transfolmisala u oblast sa ogromnim brojem kulturnih spomenika i bogatog umetničkog sadržaja, prisustvovaće i otvaranju 61. Festivala svetlosti, a posetiće i Cehe Colferajn, najznačajniji spomenik kulture u ovoj oblasti koji je pod zaštitom Uneska. Tih dana, predstavnici Opštine Stari grad i Kancelarije za mlade održaće sastanke sa čelnicima grada Esena, sekretarom manifestacije „Rur 2010“ i sa predstavnicima lokalnih omladinskih i kulturnih organizacija. Povratak u Beograd zakazan je za 2. novembar, nakon čega je planirana izložba fotografija koje će mladi napraviti u Esenu.

Izvor: blic