Home [ muviz ] Rutube – ruski YouTube

Rutube – ruski YouTube

636
0

film4Međunarodni filmski festival autorskog filma 2 in 1, koji će biti održan u Moskvi krajem oktobra, već je počeo nešto poput prologa na Internetu. 5. oktobra na internet-portalu Rutube je počeo konkurs amaterskih minifilmova, najbolji će biti demonstrirani na festivalu. Internet se danas široko koristi radi održavanja stvaralačkih konkursa.

U Rusiji, naprimer, na internet-portalu YouTubenedavno je održan konkurs kompozitora. Dela pobednika su bila izvedena u septembru u Moskvi od strane Ruskog nacionalnog orkestra. Akademska muzika iz virtuelnog prostora se premestila u realni koncerni prostor. Međutim, konkurisali su u muzičkom takmičenju profesionalni kompozitori. U filmskom konkursu se planira učešće isključivo amatera, – istakao je u intervjuu Glasu Rusije član žirija Sem Klebanov.

Živimo u vreme kada je došlo do ozbiljne inflacije prikaza, – nastavlja filmski kritičar. S jedne strane to je dobro, s druge loše. Ranije su samo profesionalci mogli da priušte sebi snimanje slika u pokretu, jer je čovek imao u rukama skupu kameru sa skupim filmom, oko njega je bilo mnogo ljudi…

488412428ed0832a628 Rutube   ruski YouTube

On je morao da ima prethodnu pripremu za to. Danas svaki čovek, koji ima u džepu mobilni telefon ili digitalni fotoaparat može da snima video. Većina tih ljudi su amateri, ali među njima sigurno ima dosta talentovanih, koji imaju osećaj za kompoziciju, svesni toga, šta oni žele da rade, imaju osećaj ukusa, mere. Tim ljudima će konkurs pomoći da se pokažu, obrazovanje može da dođe naknadno, ako osete potrebu za njim.

Između ostalog, od organizatora festivala 2 in 1 se saznalo da će jedan od pobednika internet-konkursa dobiti grant za školovanje u Švajcarskoj u Školi scenskih veština. Međutim, sumnja se da će ameterski video, snimljeni mobilnim telefonom, imati neke veze s umetnošću. U vezi sa time se Sem Klebanov izjasnio na takav način.

Bilo koji film može da bude ili ne bude umetničko delo, – razmišlja filmski kritičar. – Ne vidim razlike u složenosti iskorišćene aparature. Čini mi se da bilo koji snimljeni prikaz vredi oceniti kao umetničko delo. Razumljivo je da 99 odsto filmova je interesantno samo za onog ko je snimao, njegove rođake i prijatelje. U onaj 1 odsto, siguran sam, spadaju i pravi biseri. Čini mi se da će se taj pokret širiti. Bio sam već član žirija jednog konkursa, gde su se ocenivali filmovi, snimljeni telefonom Nokia. Ili, recimo, konkurs kratkometražnih filmova, za koje je unapred bilo dato 5 redaka dijaloga, a autori su morali da snime film u bilo kom žanru se tim recima.
Vreme će pokazati, da li je uspelo korišćenje Interneta u tom smislu, koji su izmislili organizatori novog festivala autorskog filma.

Izvor:Glas Rusije