Home [njuz] Kad završiš ETF bar ćeš otići iz Srbije

Kad završiš ETF bar ćeš otići iz Srbije

101
0

foto7Odgovori na pitanja zbog čega je ETF zapravo Ekstremno Težak Fakultet, koji je to Fakultet Propalih Nauka i na kom fakultetu se uče Olakšane Nauke mogu se pronaći u šaljivom vodiču za brucoše koji kruži internetom. U ovom vodiču, koji je postao pravi hit među beogradskim maturantima, ukupno je 16 ironičnih opisa visokoškolskih ustanova Beogradskog univerziteta.

Nepoznati autor, u uvodu kaže da je želeo da pomogne svima onima koje roditelji teraju da nešto upišu jer i dalje veruju da diploma nešto znači. Kako maturanti ne bi previše lutali i zanosili se, nerealnim očekivanjima, oni su sastavili vodič o tome šta mogu da očekuju od studija.

EKONOMSKI FAKULTET
Strategijski na najboljem mestu u blizini dve “štajge”. Idealno za studente iz provincije. Iako u ovoj zemlji, čija je ekonomija milenijumima u minusu, na birou čame šleperi nezaposlenih ekonomista, svake godine buljuci brucoša pohrle baš na ovaj faks. Među tim studentima je znatan broj studentkinja što može biti i najveća preporuka da se upišeš na ekonomiju. Čime ćeš se baviti kad završiš? Koga je to briga!

 

PRAVNI FAKULTET
Moraš da se cimaš do Bulevara, ali isplati se. Koleginica pravnica ima bataljon i ako ne smuvaš nešto do kraja prvog semestra onda si zreo za ETF! A šta ćeš raditi kad ga završiš? E, sine, prvo da ga završiš, što bi rekao tvoj ćale, a posle ćemo lako. Možeš, da položiš i pravosudni, pa otvoriš advokatsku praksu i Spojiš lepo i korisno.

ETF
Ekstremno Težak Fakultet! Ako se iz nekog neobjašnjivog razloga odlučiš za ovu ustanovu, nići će ti još jedna glava i na njoj ćeš dobiti kilu od učenja, vežbi i predavanja. Ako ti treba potvrda da poseduješ mozak i da umeš da ga upotrebljavaš, onda je ovo pravo mesto za tebe. Navući ćeš i dioptriju, tikove… ali bar polne bolesti nećeš. Kad ga završiš otićićeš u inostranstvo.

ARHITEKTOSKI FAKULTET
Tu se crta i prave makete, ali kažu da je to teško. Inače, studenti ove visokoškolske ustanove se poznaju po „bazukama“ na leđima koje nesmetano nose po javnom prevozu i njima terorišu ostale putnike. Kad ga završiš možda i nađeš posao, ali kome su potrebne arhitetke u Beogradu, kada se svi utrkuju ko će da napravi veću i ružniju kuću! Ništa ne brini bićeš bakin arhitetka! Ljubi ga baka, ti ćeš njoj kuću da sazidaš.

GRAĐEVINSKI FAKULTET
Iznenadio si se što za građevinu treba faks?! I ova ustanova se nalazi na adresi prethodne dve, pa se možeš družiti s budućim arhitektama i inženjerima… Na ovom, kao i na prethodna dva fakulteta, kažu skočila školarina jer su im napravili prozore koji gledaju na Pravni. U svakom slučaju, nije sve tako crno, u podrumu je KST!

TEOLOŠKI FAKULTET
Ako si baš karakter i znaš šta hoćeš u životu ili navijaš za OFK “Beograd” na pravom si mestu. Dunav je blizu, al nije hrišćanski sebi oduzimati život, zato kad padneš ispit… snađi se. Kažu ljudi da nije jednostavno završiti ovu visokoškolsku ustanovu, al‘ kad ga završiš, Bog da te vidi! Svadbica, krštenje, sahrana… A ako ništa od toga, stadion je tu.

PMF
Prava Misterija Fakultet iliti Pa Mogao sam FON. Ako je za prethodnu akademsku ustanovu ključna reč parohija, ovde je to dioptrija. Nije mnogo težak… samo treba biti uporan, jer dužina studiranja je ograničena preostalim godinama života i još ako te potera šara na kraju možeš dobiti 3Ć, što je u ovoj ustanovi bitnije od diplome. Kako šta je 3Ć? Ćaknut, ćorav, ćelav!

MEDECINSKI FAKULTET
Ovo je visokoškolska sado-mazo ustanova. Zašto? Prvo, moraš biti debeo mazohista da upišeš nešto ovoga tipa, gde ćeš minimum šest najboljih godina provesti samo učeći. Zatim, ti treba bar još godinu dana da ispolažeš ispite do kraja, onda šest meseci staža koji niko neće da ti plati, pa još godinu traženja posla…E onda tek nastupa spektakl pod nazivom specijalizacija! Tu se kvalifikuješ da od mazohiste postaneš ono za šta si se i školovao: sadista!

STOMATOLOŠKI FAKULTET
Slično kao medicina, samo prečica do uzimanja para. Privatna praksa je zakon, naročito u zemlji gde se zubi peru o Đurđevdanu i Svetom Nikoli i gde je običaj pobiti se oko najbanalnije sitnice tako da stradaju kečevi i dvojke, ali i otvarati pivo zubima (dvojka i trojka dole desno). Kao i na medicini, postoji verovatnoća da ti niknu treći zubi dok završiš faks. Ali, u svakoj nesreći postoji tračak svetlosti: zamisli koleginice u belim mantilima!

FAKULTET VETERINARSKE MEDICINE
Još smo na polju medicine. Isto što važi za prethodna dva belomantilaška udruženja, više-manje se može primeniti i na ovo. Jedino što ovde pacijent ne može da ti kaže: Doktore, boli me grlo. Utoliko je ovaj vid medicine teži. Ako baš zagusti možeš da skočić sa nadvožnjaka na put pod auto nekome ko nije mnogo eksperimentisao u životu!

FARMACEUTSKI FAKULTET
Mnogo žena, još više hemikalija. Ako si muško, a tako se i osećaš, upiši ovo, pa taman ga i ne završio, a to je teško jer su takvi ovde zaštićeni kao beli medvedi. Studiraćeš ga trista godina, a kad ga završiš bićeš u godinama kada se postaje direktor farmaceutske kuće, pa će ti to i biti poziv sve do penzije. Ako si slučajno žena, završićeš faks i radićeš kao trgovac, samo u belom mantilu.

SAOBRAĆAJNI FAKULTET
Preko puta studentskog doma, što mu je i jedina dobra fora. Mada možeš spojiti lepo i korisno, završiti recimo drumski saobraćaj, a onda to sinhronizovati sa “C” kategorijom koju poseduješ i posle se hvaliti među kolegama kamiondžijama da si najškolovaniji. U svakom slučaju, fakultet nije baš lagan, ali ima dobra pekara u blizini, tako da bar nećete biti gladni.

FON
Fakultet ozbiljnog foliranja! Šalim se, to je Fakultet opuštenih nauka. Na mnogo finom mestu, u mnogo lepom kraju gde je kvadrat i po dve hiljade evra. Studente ove ustanove više muči da li će do grada autobusom ili tramvajem, nego da li će imati vremena sve da nauče. Tri ključna pitanja koje studenti FON-a postavljaju jedni drugima su: Koja si godina, koji put i ključno pitanje s kog si se faksa prebacio?

FPN!
Mnogi u ovoj skraćenici vide Fakultet Propalih Nauka. Kad ga upišeš, misliš da ćeš postati diplomirani politikolog, a kad daš zadnji ispit shvatiš da si postao deprimirani politikolog. Ovde ne idu samo nadrndane novinarke po znanje, ima tu i politikološko-udbaški smer, smer za socijalne slučajeve, pa i međunarodni odnosi. Ovi poslednji završe hapseći ortake po kraju s kojima su do skoro pili pivo. Oni koji uspeju u životu pišu za Maksim! Jer da su hteli stvarno da se bave međunarodnim odnosima, upisali bi biologiju.

DIF
Neutvrđeno značenje skraćenice, ali to ti je kao da studiraš fizičko! U stvari, upućeni kažu da ovo znači “Da Imam Fakultet”. Znaš već ono, trče dva difovca na Adi, tek će ti jedan; “E brate, ajmo na piće, dosta smo učili.” A jednom je pisac ovih redova igrao basket sa dvojicom difovaca koji su jedan od drugoga tražili loptu na sledeći način: „Baci mi skriptu!“

POLJOPRIVREDNI FAKULTET
Jedino što bi ti mi preporučili! Naučićeš svašta, tako da ćeš sa ortacima iz kraja da uzgajaš vinovu lozu, sadiš šljive, a moći ćeš da poseješ i hektar “konoplje” i da inspektoru sa FPN serviraš priču kako ti je to diplomski rad. Jedino što će ti se baba razočarati kad čuje šta studiraš jer je sve to i ona mogla da te nauči.

Izvor: Blic