Home [njuz] Brže do prava koja su im zagrantovana zakonom

Brže do prava koja su im zagrantovana zakonom

48
0

vesti5Iako su im mnoga prava zakonima zagarantovana, jedan od najvećin problema sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom jeste kako da ih ostvare. U kancelariji „Osmeh molim“ deca sa invaliditetom i njihovi najbliži mogu da dobiju besplatnu pravnu pomoć ukoliko su njihova prava povređena.

Kancelarija za promociju, zastupanje i zaštitu prava dece sa invaliditetom i njihovih porodica počela je da radi pre dva meseca i trenutno su angažovani na 12 slučajeva. Tim koji stoji na usluzi čine studenti završnih godina pravnog fakulteta kao i diplomirani pravnici, psiholozi, socijalni radnici i defektolozi. Glavni cilj je da se pre svega zaštite prava dece sa invaliditetom i porodice sa takvim problemom imaju prednost.

– Prošle godine je mojim sinovima koji imaju tri i sedam godina dijagnostikovana hemofilija. Oba deteta imaju identične dijagnoze Hemofilija A D 66. Problem je što je mlađem sinu odobreno da na dve godine dobija umanjenu novčanu naknadu za tuđu negu i pomoć, dok je drugom iako ima identičnu dijagnozu taj zahtev odbijen – priča Jasmina P. navodeći da su ona i suprug dva puta ulagali žalbu, ali da je ona oba puta odbijena.

U ovakvim slučajevima , gde postoji mogućnost da je dete koje je osoba sa invaliditetom, „oštećeno“ iako su joj zakonima propisana prava na pomoć, reaguje tim Kancelarije „Osmeh molim“.
– Porodice dece sa invaliditetom su po mnogo čemu specifične i izuzetno ranjive. Cilj ovog projekta je očuvanje ovih porodica i njihovo osnaživanje, a vizija je da se deci sa invaliditetom omogući odrastanje i budućnost lišena predrasuda koje različitost sa sobom nosi – kaže Ivana Vučićević – Zdravković izvršni direktor Kancelarije za pravnu pomoć deci sa invaliditetom i njihovim porodicama, navodeći da su usluge koje pružaju u potpunosti besplatne.

Kancelariju je pokrenulo Udruženje roditelja dece oštećenog sluha „Vox Liberi“ sa idejom da organizovano i stručno zastupaju porodice u postupcima ostvarivanja prava i pruže stručnu zaštitu u slučajevima ugrožavanja ili povrede prava dece sa invaliditetom i njihovih porodica.
Projekat „Osmeh molim“ podržali su i Opština Savski venac, Advokatska komora Beograda i Centra za razvoj karijere.

 

Gde se nalaze
Kancelarija za pomoć deci sa invaliditetom „Osmeh molim“ nalazi se u Ulici Svetozara Markovića 68. Sve neophdne informacije mogu se dobiti na brojeve telefona 306-77-13 i 412-25-67 kao i na internet sajtu www.osmehmolim.org.rs