Home [ muviz ] Nove snage srpskog filma

Nove snage srpskog filma

78
0

djitra3„Kratkim filmom o bioskopu“, po scenariju i u režiji Bojane Starčević, večeras u 20.30 u amfiteatru Letnje pozornice u Vrnjačkoj Banji, počinje 34. festival filmskog scenarija (FFS), čime se nastavlja tradicija ove manifestacije da se, paralelno sa filmovima iz glavnog takmičarskog programa, podržavaju i promovišu ostvarenja novih „snaga“. Poseban prateći program posvećen ovim ostvarenjima nazvan je „Mladi lavovi“ a njegov selektor bio je preminuli dramaturg Vuk Pavlović.

Njemu, kao dugogodišnjem saradniku i prijatelju, FFS posvetio je „In memoriam“ program, na kome će, pre početka zvaničnog dela, u Sali banjskog bioskopa večeras u 19 sati biti prikazan „Nekrofilm“ za koji je Pavlović pisao scenario, a koji je režirao Dejan Zečević. U programu „Mladi lavovi“ publika će između ostalog imati prilike da vidi i film Daneta Komljena „Ja već jesam sve ono što želim da imam“, koji je prikazan u jednoj od ovogodišnjih kanskih selekcija, gde je bio i nagrađen.

U glavnom, takmičarskom programu Festivala prve večeri biće prikazan film scenariste i reditelja Srđana Koljevića „Žena sa slomljenim nosem“, sledećeg dana omnibus sastavljen od filmova šest autorki sa prostora bivše Jugoslavije „Neke druge priče“, a zatim u Sali bioskopa „Srpski film“ po scenariju Aleksandra Radivojevića i u režiji Srđana Spasojevića. U zvaničnoj selekciji su i „Motel Nana“ po scenariju Ranka Božića, u režiji Predraga Velinovića, „Plavi voz“ po scenariju i u režiji Janka Baljka i „Flešbek“ po scenariju Duška Premovića i u režiji Aleksandra Jankovića. Van konkurencije biće prikazana „Besa“ Srđana Karanovića i „Selo gori… i tako“ Radoša Bajića.

Osim „Mladih lavova“, prateći je i program „Preko plota“ koji donosi neka od ostvarenja sa prostora bivše Jugoslavije, ali i iz ostatka regiona. U okviru ovog programa između ostalih biće prikazan hrvatski film Danila Šerbedžije „Sedamdeset i dva dana“ kao i Paskaljevićev „Medeni mesec“ nastao u koprodukciji sa Albanijom.

Ovogodišnji Simpozijum Festivala odvija se pod naslovom „Scenaristi-reditelji i reditelji-scenaristi, srpski slučaj“, a prateće zbivanje, kao i nekoliko godine unazad, biće i „Letnja škola dramaturgije ‘Slobodan Stojanović’“. Na Festivalu će ove godine biti otkrivena bista jednom od doajena srpske glume Danilu Bati Stojkoviću. Književno veče posvećeno književnici Ljubici Arsić, inače članici ovogodišnjeg žirija FFS, biće održano u Salonu banjske Biblioteke. Pored Arsićeve, žiri čine i predstavnici druge dve struke važne za jedan filmski scenario – scenaristkinja Biljana Maksić i reditelj Boban Skerlić, koji će odlučivati o prvoj, drugoj i trećoj nagradi, kao i specijalnoj nagradi za najbolji scenario. Žiri srpskog ogranka FIPRESCI, međunarodnog udruženja filmskih novinara i kritičara, doneće odluku o najboljem filmu, biće proglašen i najbolji studentski film, a jedno ostvarenje poneće i nagradu Grada domaćina. Poslednjeg dana Festivala, 14. avgusta, biće proglašeni pobednici i uručene nagrade, a na zatvaranju biće prikazan dokumentarac Milana Nikodijevića „Mica i okolne priče“.

 

Izvor:Danas