Home [zabavnik] Britanci: Zar na Kosovu ne žive Alžirci?

Britanci: Zar na Kosovu ne žive Alžirci?

56
0

noteMnogi studenati na katedri za politiku i međunarodne odnose Univerziteta Kent misle i da da je Češka bila deo Jugoslavije a da je Tito bio službenik Osmanskog carstva! Florian Biber, profesor na pomenutoj katedri na Univerzitetu Kent, objavio je na svom internet-blogu neke od zabluda svojih studenata koji se odnose na istoriju Jugoslavije, prenosi “Dojče vele”.

Jedan od britanskih studenata kaže da je Jugoslavija uspela da opstane toliki niz godina (pa čak i vekova) samo zahvaljujući činjenici da još od antičkog doba nije imala nijednog “pravog” velikog neprijatelja koji bi mogao ozbiljnije da je ugrozi.

Drugi budući britanski politikolog, a možda i službenik Forin ofisa koji kroji sudbine na ovim prostorima, tvrdi da je Jugoslavija država koju je uz upotrebu sile, za vlastite potrebe stvorilo Osmansko carstvo, koje je angažovalo “svog službenika Tita”. On je kasnije bio zadužen samo za održavanje reda i zaista je, kaže, bio dobar u tome.

Kako su ispitni rokovi odmicali, tako se i period nastanka Jugoslavije približavao 20. veku. Ali javljaju se nova pitanja – ko je zapravo činio tu Jugoslaviju? Odgovor daje još jedan od Biberovih studenata – država Jugoslavija je formirana 1929. od Kraljevine Srba, Hrvata i Čeha.

Po drugom citatu iz Biberovog bloga, anonimni autor/ka tvrdi da je “Jugoslavija bila sastavljena od osam republika, među kojima su dve pokrajine: Kosovo i “Vojvonec”.

Zanimljivo je čuti i da je jedna od pokrajina bila (ili je još uvijek) naseljena za ovo podneblje prilično egzotičnim stanovnicima: “Kosovo je bilo 95 procenata alžirsko” – tvrdi jedan od mladih Britanaca.

I kada se govori o raspadu Jugoslavije i konfliktima koji su proizašli iz toga, mlade nade britanske diplomatije razvile su svoje alternativne teorije. Tako je jedan od njih izjavio da je na Balkanu sve krenulo po zlu kada je Slobodan Milošević pokušao da zauzme “glavni grad Hrvatske Dubrovnik”, što mu nije pošlo za rukom.

Kada je reč o Kosovu, neki od britanskih studenata su uvereni da je ono bilo nezavisna država preko 600 godina i tek je za vreme poslednjeg rata palo pod srpsku vlast, od koje se onda ponovo oslobodilo.

Florian Biber, odličan poznavalac Balkana, kaže da, uprkos pojedinim suludim izjavama, njegovi studenti nisu u opštem smislu neobrazovani, a da njihovo neznanje oslikava opšte stanje u britanskom društvu, koje istočnoevropski region vidi samo kao mesto porekla zanatlija ili radnika na voćnim plantažama, a Balkan kao leglo kriminalaca.

Izjava bivšeg voditelja Bi-Bi-Si-ja Terija Vogana, koji je, kritikujući glasanje na Evroviziji u korist susednih zemalja, rekao da treba ponovo uspostaviti zid razgraničenja sa istočnom Evropom, samo je odraz neznanja i nezainteresovanosti, koja je ovde sveprisutna, kaže Biber.

Zabrinjava samo činjenica, komentariše nemački radio, što će izvestan broj upravo tih nezainteresovanih studenata sa skromnim znanjem o balkanskim prilikama jednoga dana izrasti u samoprozvane eksperte i diplomate sa ulogom savetnika za rešavanje konflikata i problema unutar i između država bivše Jugoslavije.

Izvor: Srna