Home [njuz] Večiti studenti dobili produžetak

Večiti studenti dobili produžetak

67
0

student24AKADEMCI koji ne studiraju po „Bolonji“ ne moraju da žure sa diplomiranjem, jer im je rok za završetak studija sa 2011/2012. godine pomeren do kraju školske 2013/2014. godine. Za studente medicinskih nauka krajnji rok za sticanje diplome je do kraja školske 2014/2015. godine.

Ove novine sadržane su u predlogu izmena Zakona o visokom obrazovanju koji bi uskoro trebalo da se nađe pred poslanicima Skupštine Srbije. Kako ističu u radnoj grupi za izmenu Zakona rok je pomeren jer „stari“ akademci ne bi trebalo da budu oštećeni u odnosu na nove „bolonjske“ generacije.

Zbog celokupne situacije i ratnih događanja u zemlji devedestih godina, mnogi od njih nisu bili u situaciji da nastave studije, pa su se zaposlili ili na neki drugi način počeli da zarađuju. Kako naglašavaju autori izmena nepravedno bi bili da zbog par nepoloženih ispita „bace“ u vodu one godine koje su studirali i ostanu na srednjoškolskoj diplomi.

– Ukoliko ne završe studije do isteka ovog roka, „večiti“ studenti ne gube pravo na studiranje – objašnjavaju u radnoj grupi. – Posle isteka zakonom dozvoljenog vremena za diplomiranje oni mogu da se prebace na studije zasnovane na principima Bolonjske deklaracije i tako privedu kraju svoje akademsko obrazovanje.

Prema poslednjim podacima Rektorata Univerziteta u Beogradu u školskoj 2008/2009. godini bilo je 39.746 studenata koji studiraju po starim programima, od kojih je 36.702 na osnovnim, a ostali na specijalističkim, magistarskim i doktorskim studijama, naspram 42.455 „bolonjaca“. Među starim studentima je 14.031 apsolvent.

Među apsolventima je više od polovine onih kojima je istekao apsolventski staž, a više od dve hiljade njih ima do tri ispita do diplome. Iako je bilo inicijativa da im se organizovanjem posebnih predavanja omogući da završe studije, mnogi fakulteti nisu mogli da izađu u susret zbog organizacionih problema.

STATISTIKA Najviše studenata kojima je istekao apsolventski staž, oko četiri hiljade, ima na Pravnom fakultetu, zatim na Poljoprivrednom, FON-u…, a najmanje ih je na Fakultetu bezbednosti i veterini.

Izvor:Novosti