Home [zabavnik] Košta samo 35 dolara: Indija proizvela dosad najjeftiniji laptop

Košta samo 35 dolara: Indija proizvela dosad najjeftiniji laptop

98
0

racunar12Indija je proizvela najjeftiniji prenosivi računar na svetu, koji košta samo 35 dolara, saopštilo je ministarstvo za razvoj ljudskih resursa u Nju Delhiju. Ministar Kapil Sibal je juče javnosti predstavio taj jeftini laptop sa ekranom osetljivim na dodir, namenjen studentima, uz napomenu da je njegovo ministarstvo započelo pregovore sa svetskim proizvođačima računara o mogućnosti masovne proizvodnje tog uređaja, preneo je Rojters.

“Došli smo do razvojne faze u proizvodnji laptopa u kojoj matična ploča, čip, procesor, memorija, displej i sve ostalo ukupno košta oko 35 dolara”, izjavio je Sibal.
On je dodao kako je uređaj opremljen Internet pretraživačem, PDF čitačem i dodacima za video konferenciju, pri čemu je hardver napravljen tako da je moguće dodavanje novih komponenti, prema potrebama korisnika.
Sibal je izneo očekivanje da će taj laptop sa operativnim sistemom “Linuks” biti distribuiran visokoškolskim institucijama u Indiji od 2011. godine, sa ciljem da njegova cena prvo padne na 20, a kasnije i na samo deset dolara.

Izvor:24 sata