Home [njuz] Sa diplomom Singidunuma za nekoliko meseci do posla…

Sa diplomom Singidunuma za nekoliko meseci do posla…

68
0

racunar7Kako izabrati pravi fakultet pitanje je koje ovih dana postavljaju mnogi maturanti. Prof. dr Milovan Stanišić, rektor Univerziteta Singidunum, kaže za „24 sata“ da 70 odsto njihovih studenata po završetku školovanja na zaposlenje čeka svega nekoliko meseci.

– U čemu je prednost privatnih fakulteta u odnosu na državne?
– Podela na državne i privatne fakultete već je prevaziđena i fakultete treba deliti na one koji imaju i nemaju akreditaciju, a što je najveće merilo kvaliteta i vrednosti diplome. Državni fakulteti imaju dugu tradiciju, ali su otuđeni od prakse i teže primenjuju Bolonjsku deklaraciju, za razliku od dobrih privatnih fakulteta. Ipak, naša najveća prednost je u tome što imamo potpisane sporazume o saradnji sa preko 200 preduzeća u koje naši studenti odlaze na praksu u trećoj i četvrtoj godini. Na taj način imaju priliku da se upoznaju sa poslovnim okruženjem, primene teorijska znanja koja su stekli na fakultetu, pa i da se zaposle. Svih devet fakulteta na Singidunumu su akreditovani.
Šta razlikuje Singidunum od ostalih srodnih univerziteta?
– Razliku prave naši diplomci koji veoma brzo uspevaju da se zaposle u uslovima kada ljudi teško dolaze do posla. Mi smo pošli od toga da je diploma samo osnova i napravili smo takav sistem obrazovanja u kojem oni za četiri godine nauče mnogo više od teoretskog znanja. Učimo ih da razmišljaju i da planiraju svoju budućnost. Organizujemo obuke, kurseve i treninge na kojima stiču posebna znanja i veštine. Oko 70 odsto naših studenata čeka svega nekoliko meseci da bi se zaposlili.
Kako se kreću cene studiranja i kakva je mogućnost
kreditiranja?
– Cene su iste kao i prošle godine i kreću se od 1.200 do 1.500 evra po godini u zavisnosti od fakulteta, ako se školarina uplati do prvog oktobra. Studentima pružamo mogućnost da otplaćuju školarinu na 10 mesečnih rata, bez uzimanja kredita u bankama, s tim što će školarina koja inače iznosi 1.500 tada biti 1.800 evra, pa je rata 180 evra. U cenu su uračunate knjige i dodatna literatura, a za studente koji pokažu slabije rezultate organizuje se besplatna dodatna nastava.
Šta Singidunum nudi onima koji ne budu uspeli da se
upišu u ovom upisnom roku?
– Finansije, računovodstvo, marketing i trgovina, turizam i hotelijerski menadžment, kao i informatika su najtraženiji smerovi i tu je uvek najviše prijavljenih. Postoji mogućnost da ti smerovi već u junu budu popunjeni. Mi ćemo svakako raspisati i drugi upisni rok u septembru za one smerove na kojima bude bilo mesta. Ove godine upisaćemo 2.570 brucoša, a Singidunum ima oko 10.000 studenata.

Izvor:24 sata