Home [ muviz ] Srbi polako osvajaju Kanski festival

Srbi polako osvajaju Kanski festival

117
0

student2Za većinu nas Kan predstavlja mesto gde sve filmske zvezde vole da dođu, da se slikaju i pokažu nove skupe toalete…
Srdan Golubović i mladi reditelj i scenarista Dante Komljen dobitnici su nagrada na upravo završenom Kanskom festivalu. Predstavnici naše zemlje obezbedili su sebi, ali i domaćoj kinematografiji, vredna priznanja na najvećem filmskom festivalu na svetu, a istovremeno je na „filmskoj pijaci” ponuđeno nekoliko domaćih ostvarenja koje čeka svetska distribucija. Za većinu nas Kan predstavlja mesto gde sve filmske zvezde vole da dođu, da se slikaju i pokažu nove skupe toalete. S druge strane, za „prave” filmadžije uspeh na ovom festivalu nema cenu i ne može se meriti ni sa jednom drugom preporukom ili reklamom. Upravo to se desilo rediteljima Srdanu Goluboviću i Danetu Komljenu.

„Atelje” je zvaničan program za razvoj projekata Kanskog festivala gde se žiriju predstavljaju dela koja bi tek trebalo da budu snimljena. Projekat „Krugovi” Srdana Golubovića ostavio je najjači utisak i proglašen je najboljim u konkurenciji 15 projekata iz celog sveta. Kako nam je reditelj rekao, to je priča o posledicama jednog herojskog čina.
– Postavlja se pitanje da li herojstvo ima uopšte smisla danas i da li je biti heroj isto što i biti budala – kaže Golubović, koji će snimanje početi tek u oktobru.
I dok se uspeh od našeg iskusnog reditelja i očekivao, prijatno iznenađenje je i uspeh Daneta Komljena koji je podelio ravnopravnu treću nagradu u programu „Cinefondation”, posvećenom otkrivanju talenata. Komljenov film „Ja već jesam sve ono što želim da imam” je ispitni rad na trećoj godini filmske režije u klasi profesora Slobodana Šijana. Film govori o načinu na koji se glavni lik Danijel nosi sa onim u šta je upleten, a što se polako otkriva kada se pojavi pred vratima sestre koja živi u Beogradu i moli je da odsedne kod nje nekoliko dana…
Još jedna dobra vest je to što gotovo svi zvučni naslovi Kana dolaze u domaće bioskope. Distributer „Cinears” potvrdio je da ćemo gledati Havijera Bardema u filmu „Biutifull” Alehandra Gonzalesa Injaritua, kao i „Another Year” Majka Lija.
Mada su kritike za „Volstrit 2: Novac nikada ne spava”, prikazan van zvanične konkurencije, bile relativno mlake, ime Olivera Stouna, kao i impresivna glumačka ekipa (Majkl Daglas, Čarli Šin, Suzan Sarandon…) dovoljni su da i ovo ostvarenje svakako stigne do srpske publike. Premijera je zakazana za 7. oktobar.

Dodeljene nagrade Kanskog festivala
TRADICIJA Na ovogodišnjem, 63. Festivalu u Kanu, među 19 dela u takmičarskoj kategoriji sinoć je Zlatna palma pripala tajlanskom filmu „Ujak Bonmi” Verasetakula Apičatponga, najbolji reditelj je Matje Amalrik, nagradu za najbolju glumicu dobila je Žilijet Binoš, a za najbolje glumce proglašeni su Havijer Bardem i Elio Đermano. Najbolji scenario, po oceni žirija, napisao je Korejanac Li Čang-Dong.

Izvor: 24 sata