Home [njuz] Policiju psovali na srpskom

Policiju psovali na srpskom

46
0

mjuza4U toku studentskih i đačkih demonstracija u Ljubljani povređeno je više osoba, uhapšeno 30 demonstranata, a povređeno je i devet policajaca. Studenti i đaci prekjuče su demonstrirali zbog predloga novog zakona kojim im se ograničava broj sati studentskog rada i ukidaju stipendije i užine i demolirali su pročelje slovenačkog parlamenta.

Demonstranti su, preko kordona policije, na parlament bacali baklje, “Molotovljeve koktele”, granitne kocke, jaja, flaše i palice, polupavši sve prozore na parlamentu, a oštećene su i skulpture koje krase njegov ulaz. Tom prilikom je uhapšeno 30 demonstranata, dok je lakše povređeno više osoba, među kojima je i devet policajaca.
Studentska organizacija, koja je i organizovala demonstracije, ograđuje se od “činjenja pojedinaca po završetku demonstracija”, odbijajući odgovornost za vandalizam i zahteve koji se čuju da nadoknadi nanesenu materijalnu štetu, pre svega za fasadu parlamenta.

Predsednik slovenačkog parlamenta Pavel Gantar, revoltiran ponašanjem demonstranata, najavio je tužbu protiv organizatora protesta, koje je osudio kao “nešto što niko u ovoj državi nije zaslužio”. Slovenački premijer Borut Pahor je izjavio da su “vandalizam i nasilje bez opravdanja”.

S druge strane, najveća slovenačka opoziciona SDS osudila je nasilje, ali smatra da su “studentske demonstracije odraz činjenica da vlada, pored najavljenih modernizacija i reformi, koje namerava da sprovede, nije sposobna da vodi socijalni dijalog i time istrajno ignoriše socijalne partnere”.

Zanimljivo je da su se slovenački đaci i studenti, prilikom napada na parlament, trudili da slogane protiv policije viču na srpskom i hrvatskom jeziku, koristeći “navijački” rečnik.

Izvor: Glas