Home [njuz] Najskuplje na arhitekturi, najjeftinije na rudarskom

Najskuplje na arhitekturi, najjeftinije na rudarskom

50
0

nvo.jpegNajskuplje školarine za samofinansirajuće studente na Beogradskom univerzitetu imaju Arhitektonski, Stomatološki, Farmaceutski, Medicinski i Elektrotehnički fakultet, a iznose od 125.000 do 240.000 dinara, odnosno od 1.550 do 3.000 evra.

Međutim, evropske cene školarina na ovim fakultetima ne garantuju studentima i evropske uslove za rad.

Najskuplja školarina na Beogradskom univerzitetu je kao i svake godine na Arhitektonskom fakultetu, i iznosi 240.000 dinara, dok je najjeftinije studiranje na Rudarsko-geološkom fakultetu i košta 30.000 dinara godišnje. Uprava Arhitektonskog fakulteta razloge ovako visoke školarine vidi u reformisanim nastavnim programima, uslovima za rad i međunarodnoj saradnji koju je ostvario fakultet, odnosno priznavanju diplome beogradskog Arhitektonskog fakulteta na teritoriji Francuske. Ipak, kažu sadašnji studenti, oni za svoj novac ne dobijaju ništa osim indeksa i uveravanja da će njihova diploma imati vrednost i van Srbije.

– Sve što nam je potrebno, od papira za crtanje, pribora za rad, udžbenika, moramo sami da kupimo, što nas košta još 1.000 evra po godini – žale sestudenti

Violeta Nedeljković

(Preuzeto iz Blica 05.06.2007.)