Home [konkursi] Raspisan konkurs za podršku ruralnom razvoju

Raspisan konkurs za podršku ruralnom razvoju

42
0

mladi2Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je danas da je raspisalo konkurs za podršku ruralnom razvoju kroz investicije u poljoprivredna gazdinstva za proizvodnju povrća, žitarica i industrijskog bilja za 2010. godinu.

U saopštenju se navodi da se podsticaji mogu koristiti za nabavku novih traktora i širokozahvatne mehanizacije za proizvodnju povrća, žitarica i industrijskog bilja, nabavku nove opreme za utvrđivanje kvaliteta zrnastih proizvoda i investicije za izgradnju i opremanje objekata za skladištenje i klasiranje poljoprivrednih proizvoda.

Pravo na korišćenje podsticaja imaju fizička lica – nosioci komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, udruženje poljoprivrednika i pravna lica.

Za investicije u okviru podsticaja za nabavku novih traktora i širokozahvatne mehanizacije za proizvodnju povrća, žitarica i industrijskog bilja povraćaj sredstava je 30 odsto od vrednosti investicije bez poreza na dodatu vrednost (PDV), odnosno 40 odsto ukoliko su nosioci poljoprivrednog gazdinstva osobe mlađe od 40 godina, žene, sa prebivalištem u marginalnom području kao i za poljoprivredna gazdinstva na području Kosova i Metohije.

Za investicije u okviru podsticaja za nabavku opreme za utvrđivanje kvaliteta zrnastih proizvoda i investicije u okviru podsticaja za izgradnju i opremanje objekata za skladištenje i klasiranje poljoprivrednih proizvoda i investicije povraćaj sredstava je 40 odsto od vrednosti ulaganja bez PDV-a.

Podsticaji za nabavku traktora za ratarstvo su do 2,5 miliona dinara, pneumatske sijalice do dva miliona dinara, vučene prskalice do 1,2 miliona dinara i tifoni za navodnjavanje do milion dinara.

Do dva miliona dinara podsticaće se nabavka opreme za utvrđivanje kvaliteta zrnastih proizvoda i oprema za pranje, kalibriranje, klasiranje, poliranje i pakovanje voća i povrća i uređaji za opremanje hladnjača.

Investicije u izgradnju metalnih silosa podstiču se do 10 miliona dinara, a izgradnja hladnjača i ulo hladnjača do 30 miliona dinara.

Sadržaj konkurs može se pogledati na internet adresi http://www.minpolj.gov.rs/download/konkurs15.04.2010f.pdf