Home [zabavnik] “Martinke”, srećan vam rođendan!

“Martinke”, srećan vam rođendan!

49
0

mladi22Kada su se pre pedeset godina pojavile radničke čizme od kože i sa gumenim đonom svet je, zapravo, dobio još jedan kultni modni detalj. Dr. Martens obuću su ubrzo počeli da nose svi oni koji su mislili drugačije i želeli tako da izgledaju.

“Martinke” je dizajnirao je Nemac dr Klaus Martens. Prvi par je proizveden u Velikoj Britaniji 1. aprila 1960. godine, za potrebe onih koji veći deo radnog vremena provode na nogama: poštare, policajce, fabričke radnike.

Kada su se nakon deset godina pojavili prvi mladi buntovnici, “martinke” su bile neizostavni deo njihovog imidža, kao znak raspoznavanja. Pankeri su ih nosili uz kožne jakne, skinhedsi uz vojničke pantalone…

Danas, “martinke” nose i devojčice u osnovnim školama – uz roze džins i kikice. Pomodari “šetaju” one sa potpisom Žan Pol Gotjea, koji je prošle godina dizajnirao specijalnu kolekciju zumbanih modela.

Originalni model “1460″ doživeo je tokom pedeset godina brojne varijacije, ali je ono po čemu je ova obuća prepoznatljiva – grub i izdržljiv izgled, ostao nepromenjen.

Bez obzira na to da li su od crne kože, fluoroscentne, zlatne ili sa cvetićima, šljokicama…“martinke” i dalje imaju izgled “neuništivosti” koja se “prenosi” i na onoga ko ih nosi.

Izvor: MONDO