Home [njuz] Brucošima 8.000 mesta

Brucošima 8.000 mesta

44
0

work5Na 11 fakulteta Univerziteta u Kragujevcu naredne školske godine biće mesta za 3.000 brucoša. Univerzitet je Ministarstvu prosvete predložio upisne kvote po kojima će imati mesta za 2.019 budžetskih i 871 samofinansirajućeg studenta.

Ove godine na Univerzitetu u Nišu biće raspisan konkurs za 4.494 studenta prve godine, od toga 2.878 brucoša na budžetu i 1.616 na samofinansirajućim studijama. Na Prištinskom univerzitetu, izmeštenom u Kosovskoj Mitrovici, biće upisano 980 studenata na budžetu i 647 samofinansirajućih. Državni univerzitet u Novom Pazaru još nije utvrdio kvote za upis studenata.

Prema rečima prof. dr Zore Arsovski, prorektora za nastavu i studentska pitanja Kragujevačkog univerziteta, za narednu školsku godinu nisu planirana značajnija povećanja školarina.
– Na većini fakulteta školarine su ostale na nivou prošlogodišnjih. Samo tri fakulteta predložila su povećanje školarina, i to Učiteljski iz Užica, PMF i Filološko-umetnički (Filum) u Kragujevcu. I u tim slučajevima u pitanju je neznatno poskupljenje od pet do 10 odsto zbog viših cena materijala koje koriste na laboratorijskim vežbama i u praktičnoj nastavi.

Naredne školske godine na Univerzitetu u Kragujevcu biće više mesta na master i doktorskim studijama. Za master studije biće mesta za 623 budžetska i 445 samofinansirajućih studenata. Za doktorske studije planirano je 101 mesto na budžetu i 170 za one koji će samo platiti školarinu.
Brucoši na četiri od 13 fakulteta u sastavu Univerziteta u Nišu plaćaće skuplje školarine u odnosu na prošlu godinu. Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja najviše je poskupeo – za 25 odsto, dok su Ekonomski, Mašinski i Fakultet zaštite na radu povisili cene za oko 10 odsto. Na preostalih devet fakulteta školarine nisu menjane.

Izvor:Blic