Home [njuz] Hiljade studenata protiv “Bolonje”

Hiljade studenata protiv “Bolonje”

28
0

racunar4Više hiljada studenata večeras protestuje na ulicama Beča protiv Bolojnskog sistema studiranja, povodom desetogodišnjice Bolonjskog procesa. Prema saopštenju policije, oko 3.200, a prema podacima organizatora između 10.000 i 20.000 studenata učestvuje u demonstracijama povodom održavanja Samita na desetogodišnjicu Bolonjskog procesa.

Demonstranti nose parole u kojima osuđuju novi sistem studiranja, a prate ih kamioni sa muzikom, klovnovima.

Među učesnicima je bilo i studenata iz inostranstva – delegacija italijanskih studenata, predstavnici studenata iz Švajcarske.

Demonstranti su najavili da će večeras blokadom ulica pokušati da spreče ministre i 47 zemalja da učestvuju na svečanoj večeri u bečkoj palati Hofburg, sa ciljem da zvaničnicima pokažu šta znače prepreke sa kojima se oni suočavaju tokom studiranja.

Preko Interneta studenti su najavili da će blokirati ulice, kojima bi trebalo da se kreću ministri, kako bi im pokazali šta znači ograničen pristup studijama. Bečka policija zatražila je pomoć svojih kolega iz drugih pokrajina.

Već sinoć je grupa od oko 100 studenata ponovo zaposela amfiteatar bečkog Univerziteta, tražeći od rektora da dozvoli održavanje „Kontra samita”.

“Studenti treba da pomognu u sprovođenju i oformljivanju Bolonjskog procesa umesto da demonstriraju”, poručuje ministarka nauke Beatriks Karl.

Prema njenim rečima aktuelni problemi u vezi Bolonjske deklaracije su prouzrokovani prelaznom fazom.

Ona je naglasila da “Bolonja povećava mobilnost i internacionalnost studija”, koja ima za cilj stvaranje zajedničkog evropskog prostora visokog obrazovanja, u kojem bi diplome bile priznate u svim zemljama.

Izvor: Tanjug