Home [njuz] Albanci sa juga Srbije studiraju u Tirani

Albanci sa juga Srbije studiraju u Tirani

37
0

student1Na razne fakultete Univerziteta u Tirani godišnje se upiše između 200 i 250 studenata Albanaca sa prostora bivše Jugoslavije. Od tog broja iz opština Bujanovac, Preševo i Medveđa je između 30 i 40.

Za Albance srednjoškolce, Univerzitet u Prištini je bliži i jeftinija, a onaj u Tirani skuplji, ali atraktivniji. Bilo bi i više studenata u Tirani, ali je i tamo, u poslednje vreme, život postao skluplji, a i putovanje do Tirane traje od šest do osam časova i prilično košta, kažu u Partiji za demokratsko delovanje (PDD).
Albanski studenti sa juga Srbije u Tirani nemaju ni stipendije, ni kredite, stanuju, uglavnom privatno, a krevet, zavisno od materijalnog statusa porodice, plaćaju do 100 evra, pričaju Albanci koji rade u opštinskim službama za obrazovanje u Bujanovcu i Preševu.
“Svršeni srednjoškolci iz ovoga kraja u Tirani obično studiraju fakultete koji su i ovde i na Kosovu na ceni. To su pre svih medicina, veterina, informatika, tehničke nauke, a u poslednje vreme i novinarstvo”, rekao je Riza Haljimi, lider PDD, koji ovu problematiku prati od 1980. godine.
On je rekao da se diplome ovih fakulteta u Srbiji nostrifikuju brže i lakše od drugih, jer je Univerzitet u Tirani u “poslednje vreme stekao visoku naučnu reputaciju”.

Izvor:vesti – online