Festival mladih majstora filma

0
SHARE

film4“FSF 011”, jedanaesti po redu Festival studentskog filma održaće se od 18. do 21. marta 2010. u Muzeju jugoslovenske kinoteke, u Beogradu.
Glavni program obuhvatiće dobitnike grand prija predhodnih godina festivala, koji će prikazati svoja nova ostvarenja. Kao i svake godine, u okviru glavnog programa prikazaće se, takođe, filmovi studenata sa prestižnih evropskih i svetskih akademija, kao i filmovi studenata fakulteta u Beogradu koji školuju filmske stvaraoce (Fakultet dramskih umetnosti, Akademija umetnosti…). Edukativni program čine radionice renomirnih predavaca iz filmskih škola predhodnih pobednika i uspešnih domaćih filmskih stvaraoca ostvarenih i van granica Srbije. Predavanja i okrugli stolovi nakon projekcija upotpuniće edukativni program jedanaestog festivala.
Prateći program festivala ćiniće raznovrsne umetničke projekte, izložbe, žurke, performansi i koktel večeri. Gostovaće i neka od poznatih imena londonske DJ scene.
Cilj ovogodišnjeg koncepta nije ocenjivanje, već priznanje filmskim stvaraocima.
Jedanaesti Festival studentskog filma FSF 011 kroz svoj program želi da poveže pobednike predhodnih godina, sada već priznate filmske autore i beogradske studente koji će to tek postati.
Unapređivanjem postojećih i uvođenjem novih programskih celina, FSF 011 želi da uspostavi saradnju sa renomiranim svetskim i evropskim filmskim školama, da locira na kojim su pozicijama nekadašnji pobednici, a da oni prenesu svoja iskustva i znanja novim nadama srpskog filma.

Šta je FSF?

Festival studentskog filma je prvi festival studentskog filma u Srbiji. Osnovan je 1999. godine u Beogradu od strane studenata produkcije Fakulteta dramskih umetnosti. Organizacionu strukturu Festivala studentskog filma takođe čine studenti produkcije.

FSF je kulturna manifestacija koja publici predstavlja filmove mladih autora iz celog sveta, omogućava uvid u različite pristupe filmu i okuplja studente svetskih filmskih škola. Festival studentskog filma neguje i tradiciju pozivanja renomiranih profesora i profesionalaca iz oblasti filmske pedagogije i režije.

Tokom proteklih 10 godina prikazano je preko 900 kratkometražnih filmova iz više od 40 zemalja. U okviru Festivala postoje i prateći programi: filmske radionice, seminari, promotivne žurke, performansi na javnim gradskim prostorima, kao i druge propratne manifestacije.

Godine 2001. Festival studentskog filma uvršten je u grupu studentskih festivala priznatih i preporucenih od CILECT-a (organizacije svetskih filmskih škola)‏. Iste godine, FSF je od strane radija B92, proglašen za drugu najznačajniju kulturnu manifestaciju u Beogradu (posle BITEF-a)

Do sada su festival otvorili: Emir Kusturica, Slobodan Šijan, Darko Bajić, Srđan Dragojević, Janko Baljak, Dušan Makavejev, Srdan Golubović.

Izvor:vesti online