Home [treninzi] Međunarodna mreža srednjih škola (ACES) – Takmičenje za prekogranična školska partnerstva „Pronađite...

Međunarodna mreža srednjih škola (ACES) – Takmičenje za prekogranična školska partnerstva „Pronađite rješenja!”

40
0

mladi10Međunarodna mreža srednjih škola (ACES) četvrti put zaredom organizira takmičenje za prekogranična školska partnerstva. Ovogodišnja tema je: „Pronađite rješenja!” a škole Bosne i Hercegovine, kao i iz 14 zemalja učesnica mogu da podnesu prijedloge projekata do 30.04.2010. godine. Cilj projekata je iznalaženje rješenja za konflikte u školi i društvu.

Škole iz cijele BiH se pozivaju da učestvuju u ovom takmičenju. Međunarodni žiri izabrat će najbolje projekte, a pobjednici dobijaju finansijska sredstva i podršku tokom samog provođenja projekta. U cilju lakšeg pronalaženja škola partnera, uspostavljen je i internet link na www.aces.or.at.

Školsku mrežu ACES osnovala je ERSTE Fondacija 2006. godine u saradnji sa neprofitnom organizacijom VČELI DOM iz Slovačke i Interkulturalni centar iz Austrije. ACES ima za cilj da poveže nastavnike i učenike iz srednje i jugoistočne Evrope i tako premosti granice. Ovu inicijativu podržavaju i sva ministarstva obrazovanja zemalja učesnica. Do sada je 500 škola učestvovalo u projektu. Posebno je lijepo kada se škole iz zemalja kao što su Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Srbija Slovenija zajedno prijave za projekte”, kaže Robin Gosejohan iz ERSTE Fondacije. On je ocijenio da na taj način dolazi do sklapanja prijateljstava mladih ljudi koji zbog političkih razloga nisu do nedavno imali nikakve kontakte.

Ove godine, zemlje koje mogu da se prijave za projekte su Albanija, Austrija, BiH, Bugarska, Hrvatska, Češka, Mađarska, Kosovo, Makedonija, Moldavija, Crna Gora, Rumunija, Srbija, Slovačka i Slovenija.

Detaljne informacije o projektu ACES možete vidjeti na www.aces.or.at.

Izvor:Mladi.info