Home [treninzi] Škola ljudskih prava za mlade

Škola ljudskih prava za mlade

36
0

film5Ako si srednjoškolka/srednjoškolac iz Srbije, želiš da učiš, da upoznaješ vršnjake iz svoje zemlje, proširiš svoja iskustva, družiš se… i ako uviđaš da u društvu postoje problemi, imaš potrebu da ih rešavaš i aktivno menjaš društvo u kome živiš, smatraš da o tome nemaš dovoljno znanja… ako želiš da čuješ ono što ti društvo u kome živiš nikako ne omogućava da čuješ, ali i uradiš…ova škola je za tebe prava stvar. Cilj ove škole je, između ostalog, da vas upozna sa teorijom i idejom ljudskih i dečjih prava, principima demokratije, tolerancije, solidarnosti, nenasilne komunikacije, kao i da kod vas razvije kritičko mišljenje.

Naredne dve “Škole ljudskih prava za mlade”, koje organizuje Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, održaće se od 15. – 24. marta 2010. godine.

Za školu se prijavljujete tako što ćete popuniti prijavu.

Škola je besplatna, a troškovi puta se refundiraju
.

Prijavu možete preuzeti OVDE ili putem e-maila, ukoliko je zatražite na skola@helsinki.org.rs, a krajnji rok za aplikaciju je 20. februar 2010. god. do 20h, na istoj e-mail adresi.

BIĆE OBAVEŠTENI SAMO ONI ČIJE SU APLIKACIJE ODOBRENE i to do 1. marta 2010. godine, do 20h elektronskim putem. Slanjem prijave ulazite u krug za izbor polaznika. Ukupan broj polaznika je 27.

Škole će se održavati paralelno, tako da će svi polaznici doći i otići istog dana. Svi će biti smešteni na istom mestu, samo će se rad odvijati po grupama, u nekom hotelu, u nekom od gradova u Srbiji ili, pak, u neposrednoj okolini nekog grada.

Do sada su škole održavane u Vrnjačkoj Banji, Kragujevcu, Zaječaru, Novom Pazaru, Novom Sadu, Beogradu, Kanjži, na Paliću, Fruškoj gori, Beškoj, Bečeju… Informacije o mestu, hotelu, programu i ostalim pojedinostima dobiće oni čije aplikacije budu odabrane.

Projekat “Škola ljudskih prava za mlade” traje još od 2000. godine, u okviru regionalnog projekata škola za mlade Zapadnog Balkana. Pored istih škola koje se organizuju u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori i Kosovu i Metohiji, u Srbiji škole organizuje Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, u saradnji sa Norveškim helsinškim odborom.

Kroz ovaj program škola u Srbiji prošlo je više od 600 učenika srednjih škola i studenata iz svih krajeva Srbije, bez obzira na nacionalnu, versku, polnu, etničku ili drugu pripadnost. Neki polaznici ovih škola danas su aktivisti Omladinskih grupa pri Helsinškom odboru u Srbiji, i to u Kragujevcu, Novom Sadu, Beogradu. Zaječaru, Zrenjaninu i Novom Pazaru. U tim ćete grupama moći da budete aktivni i vi, a možda će neki od vas inicirati osnivanje grupe u svom gradu!

Izvor: Mingl