Home [konkursi] Prijavljivanje na „Simensov” konkurs „Kreiraj budućnost” do 28. februara

Prijavljivanje na „Simensov” konkurs „Kreiraj budućnost” do 28. februara

36
0

Ministarstvo prosvete, Sekretarijat za obrazovanje i kompanija „Simens” i ove godine organizuju konkurs za najbolju multimedijalnu prezentaciju učenika osnovnih i srednjih škola pod nazivom „Kreiraj budućnost”. Tema ovogodišnjeg konkursa je „Vetar, voda, sunce – u službi energije”.

– Prijavljivanje učenika počelo je 28. januara i trajaće do 28. februara. Mogu da učestvuju učenici od petog do osmog razreda osnovnih i od prvog do četvrtog razreda srednjih škola. Svoje multimedijalne prezentacije školski timovi moći će da naprave i pošalju do 24. aprila, posle čega će žiri odabrati najbolje radove. Cilj ovog takmičenja je da učenici razviju svoju kreativnost i timski duh, kao i da nauče da preuzmu odgovornost za ono što su kao ekipa uradili – rekla je Dragica Moro, zamenica gradskog sekretara za obrazovanje.

Na ovom takmičenju prošle godine učestvale su 22 srednje i 17 osnovnih škola iz Beograda i oko 400 timova iz cele Srbije. Ove godine očekuje se znatno više prijavljenih, tim pre što će naredne nedelje sa ciljevima ovog projekta biti upoznati svi direktori beogradskih škola. Svakom prijavljenom timu pomagaće po jedan nastavnik ili profesor, a prijave treba slati preko internet sajta www.siemens.rs/generation21.

– Ministarstvo prosvete podržava ovaj projekat jer smatramo da on podstiče inovativnost učenika i razvija svest o očuvanju životne sredine i pravilnom utrošku energije. Ovo je dobar primer saradnje jedne privatne kompanije i države, a posebno je važno da u projektu učestvuju škole iz unutrašnjosti Srbije. „Kreiraj budućnost” jedan je od dobrih pokazatelja na kom je stepenu informatička pismenost u našoj zemlji – rekao je Radovan Živković, savetnik ministra prosvete. 

Jovana Žuržin iz „Simensa” kazala je da je ovo jedan od najvažnijih projekata ove kompanije iz oblasti korporativne društvene odgovornosti.

– Veoma smo ponosni što već treću godinu zaredom organizujemo takmičenje učenika u kreiranju multimedijalnih prezentacija. Zadate teme uvek imaju globalni značaj, a iskustvo je pokazalo da su učenici sa ovih prostora veoma kreativni. Kao i ranijih godina, najbolji timovi kao nagradu dobiće besplatan trodnevni boravak u Beču i poklone iznenađenja, dok će tri prvoplasirane škole dobiti novčane nagrade u visini od 1.200, 1.000 i 800 evra – rekla je Jovana Žuržin.

Prošle godine tema takmičenja bila je „Moja škola, moja inteligentna zgrada”, a pretprošle „Beograd 2020. godine”.

Izvor:beograd.rs