Home [ muviz ] Kustendorf – dobitak za studente

Kustendorf – dobitak za studente

69
0

 Reditelj i scenarista Srđan Koljević ocenio je u izjavi Tanjugu da je najlepša stvar u vezi sa festivalom "Kustendorf " to što je okrenut studentima i mladim ljudima.
U Drvengradu, na brdu Mećavnik, u toku je treće izdanje ove međunarodne manifestacije koju je osnovao slavni reditelj Emir Kusturica.

Koljević, profesor na Fakultetu dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu, istakao je da je "najlepša stvar u samoj osnovi ovog festivala što je okrenut studentima i mladim ljudima i što je takmičarski program sastavljen od studentskih filmova".

On je takođe naglasio da je veoma bitno što se na Kustendorfu organizuju susreti studenata sa stvarno značajnim autorima, kroz sistem radionica.

"To je divna stvar. Studenti koji su sada na FDU u mnogo čemu su uskraćeni u odnosu na ono što je moja generacija imala u vreme kada se školovala, ali ovaj festival je nešto što mi nismo imali. To im je neka vrsta kompenzacije, nešto ekskluzivno. U situaciji kada su generacijski generalno na gubitku, ima ta jedna stvar, koja i nije tako mala, kao što je ovaj festival u čemu su na dobitku", izjavio je on.

Koljević je precizirao da je to "mogućnost da dođu u Drvengrad i da se u ovakvom zatvorenom mikro kosmosu susretnu svake godine sa nekim od izuzetno značajnih i inspirativnih ljudi koji se bave filmom".

Gosti predavači na radionicama na Kustendorfu prethodnih godina bili su reditelji Nikita Mihalkov, Džim Džarmuš i drugi afirmisani autori, a ove godine i slavni glumac Džoni Dep.

"To je nemerljivo značajno za studente zato što pobeđuje njihov glavni problem, a to je da su izolovani. Na ovaj način oni su uklopljeni u nešto što je evropski i svetski autorski film. To je srž lepote ovog festivala, a iz te srži kreće sve ostalo, atmosfera koja čini ovaj festival, kao i cela okolina i to što je Kusturica zaista pravi domaćin", rekao je Koljević.

Reditelj i scenarista popularnog filma "Sivi kamion crvene boje" ovih dana je angažovan oko postprodukcije svog novog projekta "Žena sa slomljenim nosem", koji potpisuje takođe i kao reditelj i kao scenarista.

"Upravo sam došao iz Berlina gde se film u laboratorji završava, direktor fotografije je ostao tamo, proverava kopiju. Konačno je to pri karju i sad očekujemo da li će premijera biti na proleće na nekom od međunarodnih festivala ili početkom leta", rekao je on.

Danas film Pavela Lungina "Car"

Novi film poznatog ruskog reditelja Pavela Lungina "Car" biće prikazan danas na 3. međunarodnom festivalu Kustendorf u Drvengradu.

Lungin će posle projekcije održati radionicu, odnosno odgovarati na pitanja studenata filmskih akademija koji učestvuju u takmičarskom programu festivala.

"Car", po scenariju Alekseja Ivanova, prikazuje Rusiju iz 16. veka, u vreme vladavine Ivana Groznog.

Na programu takmičarske selekcije večeras su kratkometaržni filmovi mladih autora iz Češe, Nemačke, Litvanije, Belgije i Bugarske.

U pratećem programu retrospektive biće prikazan "Edvard Makazoruki" reditelja Tima Bartina, sa Džonijem Depom u glavnoj ulozi.

U muzičkom delu festivala, koji počinje u ponoć, koncert će održati "Vladimir Maričić kvartet" i "Artkor strings".

Izvor:RTV