Home [zabavnik] Studenti, Evropljani – oduševljeni Srbijom

Studenti, Evropljani – oduševljeni Srbijom

47
0

 Strani akademci, koji su od 29. decembra do Božića boravili u Srbiji, oduševljeni su bogatstvom narodnih i verskih običaja Srba, ali i noćnim životom u glavnom gradu.
Da Beograd i Srbija imaju šta da ponude i nauče mlade Evrope pokazao je beogradski ogranak AEGEE (Association des Etats Généraux des Etudiants de l'Europe) koji je za svojih 25 kolega iz različitih evropskih zemalja organizovao seminar na kome su gosti imali priliku da upoznaju sa našom zemljom i kulturom.

Odveli ih kući

I studenti koji su boravili u Srbiji članovi su AEGEE – jedne od najvećih evropskih studentskih organizacija, u koju je uključeno više od 250 univerziteta širom Evrope, kao i više 15 hiljada studenata.

Prema rečima jednog od organizatora, Jelene Majstorović, evropski akademci imali su niz predavanja i radionica na kojima su upoznati sa običajima Srba, a seminar je obuhvatao i obilaske različitih etno mesta, manastira, znamenitih institucija, i, kao i uvek kada su mladi u pitanju, raznovrsni noćni provod.

Prkoseći krizi i nedostatku novca domaćini su svoje goste umesto, kako je uobičajeno, u hostele i hotele, smestili u svoje domove.

Savremeno i tradicionalno vešto uklopljeno

Svoje vreme u glavnom gradu studenti su, kako je kazala, osim u Francuskom kulturnom centru, koji je ustupio prostor za predavanja i radionice, proveli u obilascima grada, Etnografskom muzeju, ali i "Kući cveća".

Poseban utisak na evropske akademce, kako je navela Majstorovićeva, ostavile su posete Hramu Svetog Save i crkvama Ružica i Sveta Petka.

Interesovanje mladih za kulturu Srba bilo je veliko, i nije se odnosio samo na ranije periode već i modernu istoriju i savremeno doba, te su slobodno vreme između predavanja i organizovanih tura provodili u razgovoru sa građanima i istražujući glavni grad.

Upravo iz tih "slobodnih tura" i noćnog provoda koji su im organizatori ponudili proistekla je i ocena da su Srbi, otvoren, druželjubiv narod koji vešto uklapa savremeno i tradicionalno.

Običaji i učesnici

Nakon proslave Nove godine u jednom zemunskom lokalu, studenti su se uputili u Sremske Karlovce gde su osim posete gimnaziji i Bogosloviji, imali priliku i da probaju vina jedne privatne vinarije.

Samo dan kasnije evropski akademci su se uputili ka Zlatiboru i Mokroj Gori, a odatle ka Ovčar banji gde su započeli obilaske manastira.

Evropskim akademcima domaćini iz Ovčar banje omogućili su i svojevrsno izvođenje Božićnih običaja, koji dan ranije, kako bi i sami u običajima učestvovali.

Poseban "međunarodni" dan, bio je prilika da se i gosti predstave domaćinima, iznosili su hranu, piće, davali recepte za nacionalna jela i izvodili igre i pesme svojih zemalja.

Izvor:RTV