Home [njuz] Zamonašio se mladi inženjer

Zamonašio se mladi inženjer

102
0

 Pre nego što je odlučio da se zamonaši, otac Gavrilo, je završio Elektrotehnički fakultet i radio kao inženjer u Hidroelektranama na Drini. Danas je najmlađi monah u manastiru Svetog Nikolaja u Dobrunskoj Rijeci i uspešan student Bogoslovskog fakulteta. U metohu obližnjeg manastira Dobrun, kod Višegrada, vreme provodi uz knjige i Internet, u molitvi i razgovoru sa, po stažu nešto starijim monahom Serafimom i arhimandritom Jovanom, igumanom manastira.

U poslednje vreme sve više mladih ljudi posvećuje se monaškom životu, kažu dvojica mladih monaha, ne otkrivajući kako su prošli dani njihovog iskušeništva ili podvižništva – pripreme za prelazak iz svetovnog i monaški život.
– Uz Hilandar i Preobraženjski manastir, metoh Svetog Nikolaja je jedini manastir u kome se služi kompletan ciklus bogosluženja i po tome se razlikuje od drugih manastira na području Mitropolije dabrobosanske, pa ovde žive monasi željni istinske molitve – kaže Iguman Jovan.
Monasi Serafim i Gavrilo pored toga što žive posvećenim monaškim životom su i uspešni studenti Bogoslovskog fakulteta u Foči, jedini su od svih studenata iz svoje generacije u roku uspešno završili godinu. Pored toga obojica su i aktivni saradnici časopisa „Soko“ i „Dabar“, jer u ovom manastiru imaju mir potreban za pisanje. Imaju odličnu internet vezu što im značajno pomaže u obrazovanju i pisanju.
Monah Serafim koji se posvetio monaškom životu pre nešto više od četiri godine, monaštvo upoređuje sa vojskom.
– U svetovnom životu vojnik ima svoja zaduženja i obaveze kako bi ostao u formi i uvek bio spreman da se bori protiv neprijatelja. Monah vodi sličan život, samo što je tu reč o nevidljivoj borbi za čistotu duše – kaže otac Serafim.
Dan jednog monaha sastoji se od molitve i rada. Svako jutro, ranom molitvom, blagodare Bogu za novi dan koji je počeo, potom slede dužnosti po rasporedu.
– Nakon molitve se malo okrepimo, a potom radimo. Zavisno od poslušanja koje je monah dobio za taj dan od starijeg monaha ili igumana, učimo, ili radimo u kuhinji ili u polju – kaže monah Serafim. On dodaje da vrlo malo vremena ostaje za dokolicu i prazne razgovore.
Obaveze i „poslušanja“ monaha su različita u zavisnosti od njegovog uzrasta ali i vremena koje je proveo u manastiru. Stariji monasi najčešće su na raspolaganju ljudima „iz sveta“ kojima saveti i pomoć u rešavanju životnih problema. Mlađi su toga pošteđeni, dok ne steknu iskustvo.

 
Manastir u izgradnji
Manastir u Dobrunskoj Rijeci još nije završen, ali su se trojica monaha povukla ovamo, iz manastira Dobrun, kako bi se posvetili molitvi, knjigama i mirnijem monaškom životu. Iguman manastira, otac Jovan Gardović je predložio mitropolitu dabrobosanskom Nikolaju da se u Dobrunskoj Rijeci osnuje manastir u koji bi se preselila izdavačka kuća mitropolije „Dabar“.

Izvor:blic