Home [njuz] Roditelji sa decom kasno pričaju o seksu

Roditelji sa decom kasno pričaju o seksu

44
0

 Odrasli o seksu pričaju često i svuda, ali kao roditelji i dalje o seksualnosti nerado i prekasno pričaju sa svojom decom. U velikom broju slučajeva to čine tek pošto se dete već upustilo u seksualne odnose.
Razgovor o seksu sa decom za većinu roditelja i danas je tabu tema, iako mladi žele da roditelji sa njima o seksu razgovaraju otvoreno, kao sa odraslima i bez uvijanja. Zanimljivo je da bi, uprkos njihovom navodnom strahu od razgovora s roditeljima, deca zapravo volela da o seksu tj. temama poput kako odbiti seksualni odnos ili primeniti neki oblik kontrole začeća, uče baš od njih.

Jedno američko istraživanje je pokazalo da tri četvrtine dece uzrasta od 11 do 14 godina želi da njihove mame i tate sa njima razgovaraju o ovoj osetljivoj temi.

U studiji koja je pratila pravovremenost razgovora koji roditelji obave sa svojom decom na temu seksa, ustanovljeno je da je više od 40 odsto adolescenata već imalo seksualni odnos, a tek onda razgovaralo i dobilo praktična objašnjenja svojih roditelja o seksualnosti, kontroli začeća i seksualno prenosivim bolestima.

Ovaj trend zabrinjava, tvrde stručnjaci, jer tinejdžeri koji razgovaraju sa svojim roditeljima o seksualnosti imaju veću šansu da se u seksualne odnose upuste kasnije i praktikuju sigurni seks kad jednom postanu seksualno aktivni.

Pokazalo se i različito shvatanje razgovora o seksualnosti kod roditelja i dece.

"Velik broj roditelja mislio je da je o seksu već razgovarao s decom, a deca se toga uopšte nisu sećala. Roditelji nekad o seksu pričaju tako zamagljeno i na brzinu jer im je neprijatno i kasnije misle da su sve objasnili deci, a deca nisu ni shvatila o čemu su to oni govorili", kaže dr Karen Soren.

Razgovor bi dakle svakako trebalo obaviti ali pažljivo i razložno. Zapravo se ne radi o jednom razgovoru nego nizu razgovora koji će pratiti razvoj deteta i biti prikladni za njihov uzrast.

"Dvanaestogodišnjaci gledaju na seks drugačije nego 15-godišnjaci ili 18-godišnjaci", kaže doktorka Soren. "Zato razgovor o seksu mora biti prilagožen uzrastu, tako da 13-godišnjaku ne morate govoriti o detaljima kontrole rađanja".

Treba se, dodaje doktorka Soren, koncentrirati na stvari koje dete može da shvati. Prilike kada se o seksualnosti može započeti spontani razgovor i brzo preći preko početne nelagode mogu biti scene seksa na TV-u, odlazak kod lekara u doba puberteta ili kakva vest u novinama.

Istraživanje je pokazalo da većina roditelja koristi upravo teme koje obrađuju ljubavni filmovi kako bi prvi put sa svojom decom pričali o seksu i tako probili led.

Mark Šuster, jedan od autora studije objavljene u magazinu "Pediatrics”, inače šef pedijatrije u Dečjoj bolnici u Bostonu, kaže da rezultati istraživanja nisu iznenađujući, ali da je dobro imati podatke i "crno na belo" jer bi se suočeni s njima roditelji mogli lakše "otrezniti" i razmisliti o važnosti ovih razgovora.

Izvor: B92