Home [zabavnik] SAD traže od Amerikanaca da pomognu gladnim sunarodnicima

SAD traže od Amerikanaca da pomognu gladnim sunarodnicima

41
0

 Američka vlada je pozvala svoje gradjane da se uključe u volontiranje za pomoć u ishrani svojih suseda, uz napomenu da je prošle godine gotovo 15 odsto domaćinstava u SAD imalo problema da obezbedi dovoljne količine hrane.

Svaki Amerikanac može da doprinese borbi protiv gladi, apelovalo je ministarstvo poljoprivrede SAD juče prilikom predstavljanja nove inicijative vlade u Vašingtonu – "Nahrani komšiju", preneo je Rojters.
Ta inicijativa podstiče aktivnosti poput volontiranja u lokalnim humanitarnim organizacijama za podelu hrane, pomaganja starijima u nabavci sveže hrane i planiranja načina da se siromašna deca prehrane i tokom raspusta, kad ne primaju obroke u školi.

Izveštaj ministarstva, objavljen prošle nedelje, pokazao je da je tokom 2008. svaki sedmi Amerikanac imao problema da dodje do dovoljne količine hrane, što je najveći broj od kad je 1995. počela da se vodi evidencija.
Više od 49 miliona ljudi, od kojih 17 miliona dece, je lani u SAD "teško dolazilo do dovoljno hrane zbog nedostatka novca", navedeno je u izveštaju.
Ministarstvo poljoprivrede SAD će 2010. potrošiti 58,3 milijarde dolara za markice za hranu, koje pomažu siromašnim gradjanima u kupovini namirnica, prema 54 milijarde dolara iz ove godine.
Pored toga, iznos namenjen za školske obroke i slične programe će biti povećan na 16,9 sa 15 milijardi dolara.

Izvor:Blic