Home [njuz] Povezuju studente i poslodavce

Povezuju studente i poslodavce

31
0

 Saradnici Centra za razvoj karijere skoro tri godine studentima Beogradskog univerziteta pružaju podršku u sferi obrazovanja, usavršavanja i zapošljavanja. Njihov cilj je da pomognu studentima da steknu radno iskustvo dok studiraju, da reše dileme koje im se javljaju najčešće pred kraj studija, a potom i da pronađu posao u skladu sa svojim sposobnostima i ambicijama.

Veoma često se dešava da studenti završe fakultete i onda se panično zapitaju „Šta sada?!“ Sa diplomom u ruci, velika većina nema ni dan radne prakse, ne zna da napiše motivaciono pismo, kako da traži posao. Tu je i izvestan broj onih koji odlaze u inostranstvo, jer u svojoj zemlji ne mogu da nađu odgovarajući posao. Kako bi ubedili mlade i pametne ljude da ostanu i zaposle se u skladu sa svojim interesovanjima, pri univerzitetima se osnivaju Karijerni centri kao podrška studentima u razvoju karijere.
– Pomažemo studentima da procene svoje sposobnosti i interesovanja uz „brze“ savete o traženju posla, pisanju CV – ja. Informišemo ih o kursevima, stipendijama i doktorskim studijama u zemlji i inostranstvu kao i o slobodnim radnim mestima za ljude bez radnog iskustva. Obezbeđujemo podatke o praksi i volonterskim programima u domaćim i stranim kompanijama, kako bi stekli iskustvo i tako postali konkurentniji na tržištu rada. Takođe, organizujemo edukativne radionice za sticanje različitih veština – objašnjava Dejana Lazić, direktorka Centra za razvoj karijere na Univerzitetu u Beogradu, koji je prvi osnovan. Katarina Manojlović, saradnica Centra, ističe da sarađuju sa Američkom privrednom komorom, Komorom Srbije i 130 firmi iz svih oblasti, od advokatskih kancelarija do multinacionalnih kompanija. Do sada je realizovano 1.500 edukativnih programa, 200 praksi, 64 susreta sa poslodavcima.
– Sa druge strane, kompanije putem praksi direktno utiču na buduće saradnike, koje kasnije neće morati da obučavaju. Dešava se da su kompanije zadovoljne studentima na praksi, pa ih zaposle. Tako je „Polimark“ zadržao 15 praktikanata – ističe direktorka Lazić.
Usluge Centra mogu da koriste studenti državnih fakulteta plaćanjem godišnje članarine od 80 dinara. Članovi mogu biti i diplomci dve godine posle diplomiranja.
– Prošle godine sam diplomirao na Arhitektonskom fakultetu. Želeo sam da upišem doktorske studije u inostranstvu, ali nisam znao odakle da počnem sa potragom, šta je sve u ponudi, kako da uspostavim kontakt sa fakultetima, kako da se istaknem među svima koji apliciraju… Uz pomoć Karijernog centra, gde sam sve dileme otklonio, konkurisao sam na univerzitetima u Švedskoj, Belgiji i Nemačkoj. U naredna dva meseca znaću da li sam prošao na nekom od njih – priča zadovoljni korisnik Centra Srđan Mandić.

 Karijerni centar Beogradskog univerziteta nalazi se u zgradi Rektorata (Studentski trg 1). Sa studentima i diplomcima radi se od 10 do 13 i od 14 do 16 časova. Više informacija na telefon: 320-74-19 i putem sajta: www.razvojkarijere.bg.ac.rs

Izvor: Blic