Home [njuz] Svaki treći učenik može lako do droge

Svaki treći učenik može lako do droge

38
0

 Čak svaki treći petnaestogodišnjak u Srbiji smatra da bi lako mogao da nabavi marihuanu ili ekstazi ukoliko bi to želeo, a razna istraživanja rađena u proteklih pet godina to i potvrđuju. Naime, svaki peti srednjoškolac priznao je da je bar jednom probao neku psihoaktivnu supstancu. U policiji kažu da opasnost vreba upravo od mladih zavisnika koji da bi sebi obezbedili drogu počinju da je prodaju u školi.

Da se droga odavno uvukla u školske klupe više niko ne spori, a čak i najveći optimisti nisu mogli da zažmure na podatke Zavoda za bolesti zavisnosti koji su pokazali da je u svakoj drugoj školi utvrđeno prisustvo neke od psihoaktivnih supstanci.
– Poslednjih godina starosna granica se stalno spušta, a s druge strane – povećava. Drugim rečima, deca u sve ranijem uzrastu prvi put probaju drogu, ali povećan je i broj onih koji prvi kontakt sa narkoticima imaju u kasnim dvadesetim godinama. Pozitivno je da su deca dobro informisana o štetnosti psihoaktivnih supstanci i da dobro reaguju na sve vrste predavanja koja su inventivna – priča Jasna Daragan-Saveljić, direktorka Zavoda za bolesti zavisnosti.
U srednjim školama kažu da kod njih već dolaze zavisnici, ali i da su posebno izloženi riziku učenici prvog razreda. Upravo je, prema rečima ministra policije Ivice Dačića, jedan od glavnih ciljeva nedavno sprovedene policijske akcije „Morava” bio da se deca zaštite u najvećoj mogućoj meri. Trebalo je da hapšenja preseku distribuciju narkotika do škola i kafića, čiji su krajnji korisnici učenici.
– Dilere je lako uočiti jer ne idu na nastavu, a u školi su. Najčešće sede u dvorištu i vremenom počnu da dovode decu koja nisu naši đaci. Tamo gde su roditelji savesni, uspostavljamo dobru saradnju i vršimo pooštrenu kontrolu, ali ukoliko roditelji ne sarađuju, problem se produbljuje – priča direktorka jedne srednje škole u centru Beograda i dodaje da je problem uzeo maha.
Veliku ulogu u prevenciji, ali i udaljavanju dilera od škola imaju i školski policajci koji su uhvatili nekoliko dilera. Problem je što nema svaka škola svog policajca ili je jedan policajac nadležan za nekoliko škola, pa se dešava da dileri čekaju da se on udalji. U policiji potvrđuju da su narkomani sve mlađi i da već deci u vrtićima treba pričati koliko je droga opasna.
– Učenici koji se uvuku u taj svet, vrlo brzo ostaju bez novca, pa su prinuđeni da diluju na sitno kako bi njima ostao jedan deo. Narko-dileri najčešće vrbuju decu koja su popularna i koju svi u školi žele da kopiraju. Naš cilj je da decu naučimo da kažu „ne” i nadam se da kontinuirana priča o štetnosti droga polako počinje da daje rezultate. Nažalost, najslabija karika su i dalje roditelji koji ne dolaze na naše prezentacije i direktori koji odbijaju da priznaju problem. Dešavalo se i da nastavnici oduzmu drogu od učenika i zaključaju je u fioku, a da nam ne prijave, jer se plaše da će škola izaći na loš glas – objašnjavaju u MUP-u.

Izvor: Blic