Home [konkursi] Za jedno mesto u domu konkurišu po tri studenta

Za jedno mesto u domu konkurišu po tri studenta

33
0

 Konkurs za smeštaj studenata druge, treće i četvrte godine studija završen je juče u Nišu, a u Kragujevcu za vikend. Na jedno mesto u niškim domovima konkurišu tri studenta, dok je u Kragujevcu konkurencija nešto manja, pa se za 531 mesto prijavilo više od 700 akademaca.

Konkurs u Kragujevcu zatvoren je 31. oktobra, a u Nišu je produžen do juče kako bi studenti mogli da iskoriste i subotu i nedelju za prijavljivanje.
– Mnogi studenti su tek sada stekli uslov za upis. Sigurno će biti više od dve hiljade prijavljenih za 733 kreveta. Broj mesta je zaista mali, ali to je naša realnost. Nadam se da će se stanje makar malo popraviti izgradnjom novog doma kod Tehničkih fakulteta, koja počinje 15. novembra. Tu će biti još 400 mesta – kaže Rade Rajković, direktor niškog Studentskog centra u čijem su sastavu domovi kod Medicinskog, Pravnog i Elektronskog fakulteta.
Mesečno smeštaj u domu studenti u dvokrevetnoj sobi plaćaju 1.100, a u trokrevetnoj 870 dinara. Hrana za ceo mesec za tri obroka košta 3.270 dinara. Na ručak mogu da se pretplate i studenti koji su iz Niša. Pojedinačno ručak košta 45, a za mesec dana 1.350 dinara.
Prema rečima Radeta Rajkovića, uslovi u domovima su poboljšani jer je u toku leta zamenjen deo nameštaja, odnosno kreveti i stolice koji su stigli posle Univerzijade u Beogradu.
Prema rečima Mlađana Dimitrijevića, direktora Studentskog centra u Kragujevcu, interesovanje studenata druge, treće i četvrte godine koji studiraju na osam fakulteta u Kragujevcu za smeštaj u dom je ogromno. Prema podacima studentskih asocijacija, za 531 mesto prijavilo se više od 700 akademaca.
– Tačan broj prijavljenih znaće se za tri do četiri dana. Raspodela treba da se obavi do 10. novembra. Interesovanje je i ove godine veliko jer su cene smeštaja povoljne, iako su u međuvremenu poskupele za 30 odsto. Ovu pogodnost koristiće redovni studenti sa visokom prosečnom ocenom. Nedostaje 400 kreveta za ublažavanje gorućih problema – kaže Dimitrijević i navodi da je tokom leta renovirano 10 soba sa 40 kreveta u drugom paviljonu, za šta je uloženo oko 2,6 miliona dinara iz republičkog budžeta i sopstvenih sredstava.
Po završetku Univerzijade u Beogradu za potrebe kragujevačkog studentskog centra stiglo je 100 kreveta sa dušecima, 40 dvokrilnih i 50 jednokrilnih ormara, 200 radnih stolova, 600 stolica, 1.500 čaršafa, 300 ćebadi i isto toliko jastuka i 500 jastučnica. Renovirani su i toaleti u sobama tako da one sada izgledaju kao hotelske.

Izvor: Blic