Home [njuz] Srpska premijera filma s Christopherom Walkenom

Srpska premijera filma s Christopherom Walkenom

60
0

walkenftb1Film Zatamnjenje (Fade To Black), dve godine pošto je snimljen u Beogradu sa ovim proslavljenim holivudskim veteranom u jednoj od uloga, imaće 25. maja srpsku premijeru u Sava centru.
Izvršni producent filma Italijan Pietro Amati izjavio je na konferenciji za novinare da će film u

 u Beogradu biti prikazan pošto je već u distribuciji u Španiji, ali pre premijere u Italiji i Engleskoj.
Amati nije pomenuo da li će i kada biti američke premijere englesko-italijansko-srpske koprodukcije, koju je u Beogradu tokom šest nedelja 2005. godine snimao engleski režiser Oliver Parker, sa Dannyjem Hustonom i Christopherom Walkenom u glavnim ulogama.
Radnja Zatamnjenja se zasniva na istinitom događaju, kada je 1952. tokom snimanja filma Karavađo u Italiji na rukama čuvenog režisera Orsona Wallesa umro jedan mladi glumac.
Amati je za Betu izjavio da je Walken bio veliki profesionalac, koji je tokom snimanja u Beogradu bio "neopisivo tih, osamljen i nikada nije izlazio na večeru sa bilo kim iz ekipe".
Italijanski producent kaže da mu je jednom prilikom telefonirao direktor bioskopske sale Tuckwood da ga obavesti da su konačno pronašli kasetu za gospodina Walkena.
Ispostavilo se da je holivudski glumac prethodno, umesto kolima koje je imao na raspolaganju, iz hotela Interkontinental peške otišao do Tuckwooda da pogleda jedan film za koji je video najavni plakat.
"Gospođa na blagajni nije verovala koga vidi. Pitao je: 'Je li ovo na programu?' Rekla je ’videću sa direktorom da nađemo kasetu’. Walken je samo rekao 'U redu' i otišao je", kaže Amati. Kako je rečeno, Walken je tokom boravka u Beogradu viđen i u bioskopu Roda na Banovom Brdu.
Italijanski producent kaže da je sugerisao režiseru Parkeru da je iz logističkih razloga Beograd najbolji da "glumi" Rim iz 50-ih godina, ali da engleski režiser u početku nije verovao u to.
"Parker je rekao da je ludost ako mislim da se Rim može snimati u Beogradu. Garantovao sam mu da može, ali je za Engleza naravno to izgledalo neverovatno. Živim u Beogradu 23 godine, znam dovoljno mesta da pokažem Parkeru da liče na Rim", kaže Amati.
Parker je bio ubeđen tek pošto mu je Amati pokazao da Kalemegdan liči na rimsku vilu Barozi, Topčider na stari aerodrom večitog grada, Stari dvor na Trg Republike italijanske prestonice, a filmski studio u Košutnjaku na slični kompleks Ćinećita.
Pored Hjustona i Walkena, u filmu igra brojna manje poznata inostrana glumačka ekipa.
Tu je u manjim ulogama i oko 50 srpskih glumaca i statista: Lena Bogdanović, Josif Tatić, Branko Jeremić, Ivan Jeftović, Marko Živić, Paulina Manov, Frano Lasić iz Hrvatske i drugi.
"Srpski glumci imaju veliku važnost u filmu i smatram da su izvanredni. Bitnije je ipak šta o njima misle italijanski reditelji – oni misle da su srpski glumci izvanredni", istakao je Amati.
Prema njegovim rečima, o jugoslovenskim i srpskim glumcima visoko mišljenje imao je Franko Rossi, režiser serije Quo vadis?, koja je 1985. godine snimana u Beogradu.
Zatamnjenje je snimljen u koprodukciji studija Ealling iz Engleske, kompanije Movieweb iz Italije i srpskog preduzeća Film 87.
Premijera Parkerovog filma zakazana je za petak, 25. maja od 20.30 u Sava centru.