Home [njuz] Važne odluke za kvalitetniji život

Važne odluke za kvalitetniji život

39
0

 Kako bi se unapredio život mladih, bilo da je reč o kulturi, umetnosti, zdravstvu, obrazovanju, ili nekoj drugoj oblasti, Omladinski fond program Kancelarije za mlade opštine Obrenovac, počeće da se realizuje od 1. septembra. Program će trajati do kraja godine.

Prema rečima Duška Krstića koordinatora Kancelarije za mlade Obrenovca, projekat osmišljava slobodno vreme mladih, jača njihovu odlučnost da se aktivnije uključe u proces donošenja važnih odluka za kvalitetniji život lokalne zajednice. Utiče i na povećanje zapaženosti mladih i afirmisanosti lokalne inicijative mladih, stvarajući jaku mrežu mladih aktivista, spremnih na osnovne oblike volonterskog angažmana u lokalnoj zajednici. A u okviru njega pokrenut je i veb sajt www.omladinskifond.org .

– Fond je prilika da se mladi podstaknu na promene u svom okruženju. Ideja je proizašla iz analize rezultata istraživanja o mladima sprovedenih predhodnih godina u Srbiji – kaže Krstić.

On je dodao da su istraživanja pokazala sličnu situaciju u svim sredinama u Srbiji kada je reč o percepciji mladih o kvalitetu i sadržaju njihovog svakodnevnog života, problemima zajednica u kojima žive, kao i o tome kako vide svoju ulogu u tome.

Kako je naveo naš sagovornik po podacima istraživanja Koalicije mladih Srbije, sprovedenog u 18 opština Srbije, samo jedna trećina mladih 31.5 odsto je barem učestvovala u nekoj akciji, tek 18.1 odsto je razmišljao o tome. A samo 9.1 odsto mladih su bili inicijatori neke akcije.

– Uzroke ovako niskog procenta učešća mladih vidimo u nedostatku svesti i saznanja o sopstvenoj ulozi u rešavanju problema škole, generacijske skupine i lokalne zajednice. Omladina je malo informisana o mogućnostima i mehanizmima pokretanja i realizovanja različitih inicijativa. Međutim i odrasli pokazuju sličan stepen neinformisanosti kada je reč o programima namenjenih omladini – istakao je Krstić. Omladinski fond je zajednički program Kancelarije za mlade opštine Obrenovac i Centra za građansko delovanje, a pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta, GO Obrenovac, Fonda za zaštitu životne sredine opštine Obrenovac, za čiju će realizaciju biti izdvojeno 320.000 dinara.

 

Jednomesečni boravak u SAD za učenike

Na konkurs za partnerstvo na Serbia Youth Leadership Program (SYLP) 2010. godine, namenjen Kancelarijama za mlade, prijavila su se 22 predstavnika opština i gradova Srbije. Kao opštine i gradovi za sprovođenje Programa izabrani su: Zrenjanin, Kikinda, Blace i Sokobanja, Smederevo, Savski venac, Obrenovac i Palilula. Kancelarija za mlade opštine Obrenovac već je uključena u SYLP 2 program, preko koga 16 učenika i 3 odrasla učesnika četiri nedelje borave u SAD. Prva grupa je već bila u SAD tokom maja meseca, druga se sprema na put 12. septembra, a treća 24. oktobra 2009. SYLP je program razmena sa SAD, namenjen srednjoškolcima i odraslim koji su aktivni u radu sa mladima. Program će se realizovati do 2011. kroz tri razmene, za ukupno 66 učenika između 15 i 17 godina.

Izvor:Danas