Home [zabavnik] Škola za “legalno” obijanje stanova

Škola za “legalno” obijanje stanova

61
0

 U Holandiji, pogotovo u Roterdamu i Amsterdamu, kriza oko pronalaženja stanova je sve veća. Zato mnogi na originalan način traže i pronalaze rešenje tog problema. Pogotovo mladi koji nemaju novca da obezbede sebi krov nad glavom. Kirija za dvosoban stan, na primer, u centru Roterdama košta 700 do 800 evra mesečno. Previše za studente, beskućnike, nezaposlene mlade parove, koji žive od socijalne pomoći. Zato se mladi sve češće odlučuju na "kraaken", što je holandska reč za zauzimanje tuđih stanova.

Pod određenim uslovima u Holandiji je to potpuno legalno. Prvi i glavni uslov je da je stan pre toga bio prazan najmanje godinu dana.

Mora se, takođe, voditi računa, kako se upada u tuđ stan ili kuću. Obijanje vrata ili provala ne dolazi u obzir, jer će nasilnici biti odmah izbačeni.

"Nekada je otvoren prozor, nekad čak i vrata, ili ti komšije jednostavno daju ključeve. Ništa nije nemoguće", objašnjava jedan par kako se "mirnim putem", na legalan način, "uselio" u jedan stan u centru Roterdama.

Onaj ko je upao u tuđi stan, ukoliko dođe do sudskog postupka, pre svega mora da dokaže da je on bio duže vreme prazan.

"Znao sam preduzeće koje je poslednje iznajmljivalo te prostorije. Na njihovoj internet stranici su objavili da su se odselili u aprilu 2008. godine. To sam priložio kao dokaz policiji", objašnjava Robert, student, koga vlasnik, zasad bez uspeha, pokušava da izbaci iz svoje kuće.

Upadanje u tuđe stanove je postao biznis. Postoje "stručnjaci" koji organizuju kurseve na kojima "đake" uče kako legalno da reše svoj stambeni problem.

"Svoje znanje prenosim jednom nedeljno potencijalnim stanarima. Dolaze razni ljudi: narkomani, beskućnici, ali i majke sa decom, zaposleni, studenti, ilegalci", priča srednjovečna gospođa Has koja je "kraakenovala" (zauzimala tuđe stanove) još dok je bila mlada. Očigledno je ispekla taj zanat. Ona takođe daje savete klijentima kako da se odbrane da ih vlasnik ne izbaci iz svog stana ili kuće.

"Dobro, vlasnik prodaje stan i ima pravo da nas izbaci. Tako je kako je. Mi ćemo naći neku novu kuću!", kažu Deni i Anika koji će konačno morati da napuste tuđi stan koji su" legalno" koristili nekoliko godina.

Neki su se već specijalizovali za "kraakenovanje". Kada ih vlasnik izbaci iz svog stana, oni još dok sudski postupak traje, traže novu žrtvu. Kada pronađu praznu kuću ulaze u novu avanturu za koju se nikad ne zna koliko će potrajati.

"Skvotiranje" (zaposedanje imovine bez dozvole vlasnika) je praktično postao pokret u Holandiji, koji je registrovan 60-ih godina, a vrhunac je doživeo krajem prošlog veka.

Pokret je posebno jak u Amsterdamu, a procenjuje se da je u periodu od 1965. do 1999. godine na taj način problem stanovanja rešavalo, jedno vreme, oko 50.000 ljudi.

Izvor:Tanjug