Home [njuz] Britanija: Teško do zvanja brucoša

Britanija: Teško do zvanja brucoša

70
0

 London — 130.000 mladih ljudi u Velikoj Britaniji moglo bi da ostane ove godine bez mesta na fakultetima, zbog velike konkurencije i manjka slobodnih mesta.
Interesovanje za visoko školstvo u Britaniji se iz godine u godinu povećava i konkurencija je sve veća, što znači da će ove godine sedam zainteresovanih konkuristati za jedno fakultetsko mesto, piše "Sandej telegraf", navodeći izjave nadležnih da je prava "tragedija" što će veliki broj studenata otpasti.

"Sandej tajms" piše da do 40.000 mladih Britanaca neće uspeti da se upiše na fakultet, zato što su britanski univerziteti zatvorili vrata uspešnim mladim Britancima, dok istovremeno primaju veliki broj stranih studenata, koji plaćaju dvostruko veću školarinu.

"Sandej Miror" izveštava o britanskoj "izgubljenoj generaciji" maturanata i diplomaca koji, u sadašnjoj krizi, ne mogu da nađu posao.

Nezaposlenost među mladima dostiže nivo iz najgorih dana vlade Margaret Tačer, piše ovaj list.

Istovremeno, "Sandej tajms" na naslovnoj strani objavljuje vest da lord Mendelson pravi nacrt plana o novom sistemu upisa na fakultete, po kojem bi studenti iz siromašnih porodica dobili dva boda prednosti pri upisu, kako bi mogli da pariraju onima iz bogatijih sredina, prenosi BBC.

Isti list, u svom uredničkom komentaru, navodi da u Britaniji vlada svojevrsni "obrazovni aparthejd", ali ocenjuje da Mendelsonov plan nije najbolji i da bi bilo bolje ulagati dodatne napore da se talentovanim učenicima državnih škola ponude raznovrsni podsticaji i pomogne u postizanju što boljeg uspeha (plaćeni privatni časovi, letnji kampovi), kao i da privatne škole više sarađuju sa državnim na poboljšavanju njihovih obrazovnih standarda

Izvor:b92