Home [zabavnik] VOLE “EGZIT” I “PLAZMU” I RADO BI DA ODU IZ SRBIJE

VOLE “EGZIT” I “PLAZMU” I RADO BI DA ODU IZ SRBIJE

48
0

plazmaČak 70 odsto studenata Beogradskog univerziteta razmišlja o odlasku iz zemlje. Najviše čitaju „Blic“ i „24 sata“, gledaju TV B92, idu u bioskop, a politika ih uglavnom ne interesuje. Tri petine akademaca nikada nisu probali narkotike, više od polovine koristi kondom, a „Egzit“ im je srpski brend broj jedan, pokazalo je istraživanje koje je sprovela Studentska organizacija „Marketing radionica“ sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Istraživanje koje je sprovedeno od 16. do 20. aprila obuhvatilo je uzorak od 1.200 studenata sa svih fakulteta Beogradskog univerziteta. Studenti su popunjavali upitnik sa 23 pitanja koja su obuhvatala razne aktuelne teme kao što su: politička situacija u Srbiji, pristup Evropskoj uniji, popularnost medija, korupcija na fakultetima, odliv mozgova…

Dobijeni rezultati pokazuju da čak 63 odsto studenata smatra da se novac od školarina koje oni plaćaju ne koristi za poboljšanje uslova studiranja. Najnezadovoljniji su radom studentskih službi koje su neefikasne, a najzadovoljniji kvalitetom udžbenika. Oko 60 odsto akademaca smatra da je potrebno izjednačiti zvanja diplomirani i master. Interesantno je da je samo 12 odsto studenata uključeno u rad studentskih organizacija, dok 39 odsto ne zna ni da te organizacije postoje. Za konkretan primer korupcije na fakultetu nije znalo 76 odsto akademaca, dok je 24 odsto imalo priliku da vidi kako se ispiti kod pojedinih profesora polažu na nelegalan način. Međutim, čak 65 odsto studenata nikada ne bi prijavilo korupciju iz straha od posledica, dok je devet odsto izjavilo da bi i sami iskoristili mogućnost da na mufte polože ispit.

Studente je, kako kažu, politika poslednjih godina umorila, pa 39 odsto „uopšte ne zanima politička situacija u zemlji“. Ipak, 53 odsto akademaca smatra da bi Srbija ulaskom u Evropsku uniju više dobila nego izgubila.

Najveći broj studenata smatra da srpski brend treba da bude festival „Egzit“. Na drugom mestu, prema njihovom izboru, nalazi se Sabor trubača u Guči, slede „plazma“, kajmak, rakija, sarma, čvarci, maline i ajvar.

Veza presudna za dobijanje posla
Najporazniji rezultat ovog istraživanja je podatak da najveći broj studenata Beogradskog univerziteta smatra da je u Srbiji veza presudna prilikom zapošljavanja, a diploma je za njih na poslednjem mestu. Studenti su ubeđeni da do dobrog posla dolaze samo oni koji imaju debelu vezu ili bar preporuku.

Nema perspektive
Srbiju posle završetka studija želi da napusti 33 odsto studenata, dok 42 odsto još nisu sigurni da li bi otišli u inostranstvo, ali njihov odgovor je „možda“. Samo 25 odsto akademaca svoju budućnost izričito vidi u zemlji. Nizak životni standard je na prvom mestu razloga zbog kojih bi mladi ljudi otišli iz Srbije, dok je na drugom mestu, kako kažu, činjenica da ovde nemaju nikakvu perspektivu.

Upotreba kondoma
55% koristi redovno
32% samo povremeno
13% ne koristi nikada

Korišćenje narkotika
74% nikada
11% povremeno
9% jednom
5% koristio/la sam
1% često

V. Nedeljković

ISTRAŽIVANJE MEĐU STUDENTIMA BEOGRADSKOG UNIVERZITETA

(Preuzeto iz "Blica" 14.05.2007.)