Home [konkursi] Kaleidoskop – Međunarodni festival savremene umjetnosti mladih

Kaleidoskop – Međunarodni festival savremene umjetnosti mladih

52
0

 Pozivamo mlade umjetnike da učestvuju na KALEIDOSKOPU!
Više informacija o dole navedenim aktivnostima kao i pravilnik sa aplikacijama možete dobiti putem info@kaleidoskop.ba ili info@kpm.ba ili +38735276330.

Film

3. internacionalni festival amaterskog, art i trash filma A fest

Prijave za učešće sa uputstvima možete preuzeti ovdje .

Komisija festivala će odabrati jedan do dva filma. Odabrani film/ovi će biti prikazani na festivalu Officinema u Bologna, Italija u februaru 2010!

Slikarstvo

Izložba likovnih radova mladih umjetnika

Prijavite se na izložbu likovnih radova koja će biti upriličena u Galeriji “Lokot”.
Broj radova koji će biti odabrani nije ograničen. Jedan umjetnik može dostaviti do tri rada. Uz prijavu pošaljite CV i opis rada (tehnika, vrijeme nastanka, naziv djela).
Rok za dostavu fotografije rada/ova mailom je 1. juli 2009.
Možete se prijaviti šaljući fotografiju rada kojim aplicirate (najmanje 300dpi) na info@kaleidoskop.ba ili info@kpm.ba.
Umjetnici odabranih djela će biti pozvani da posjete Tuzlu i priključe se na Likovnoj koloniji (više informacija niže u tekstu).

Fotografija

Izložba mladih fotografa

Zainteresovani fotografi prijavom svojih radova mogu učestvovati na izložbi mladih fotografa koja će biti upriličena u izložbenom prostoru Kuće plamena mira.
Broj radova koji će biti odabrani nije ograničen. Jedan umjetnik može dostaviti do tri rada. Uz prijavu pošaljite CV i kratki opis rada. Posebno će se vrednovati radovi koji su na temu JEDINSTVO RAZLIČITOSTI.
Rok za dostavu radova je 15. juli 2009.
Možete se prijaviti šaljući radove kojim aplicirate (najmanje 300dpi) na info@kaleidoskop.ba ili info@kpm.ba.

Radionice

Fotografska radionica OBRISI GRADA

Radionica o sjećanju kao i viziji budućnosti grada. Tuzla, kao grad koji živi tranziciju u centar kulture na ovim prostorima, će ponuditi mladim umjetnicima da svojim učešćem prikažu svoj doživljaj transformacije u Tuzlu kakva je ona danas.
Pozivamo mlade koji su zainteresovani za umjetnost ili arhitekturu da se prijave za učešće na ovoj radionici.
Produkt radionica će, pored predstavljanja na zatvaranju KALEIDOSKOPA, biti predstavljen i na izložbi u Londonu, GB.
Voditeljice: Stefanie Rhodes, dipl.arch & Susanne Ludwig, MA of Arts

Radionica animacije

Pozivamo zainteresovanu djecu i mlade da se prijave za učešće na radionici animacije u organizaciji Kinoteke iz Bolonje, Italija.
Učesnici će tokom radionice naučiti osnove animacije, te će imati priliku da učestvuju u procesu proizvodnje animiranog filma!

Likovna kolonija

Slikari čiji će radovi učestovovati na izložbi će biti pozvani u Tuzlu tokom festivala da učestvuju na likovnoj koloniji. Sa grupom mladih umjetnika iz različitih zemalja imaće priliku da istražuju Tuzlu, tražeći znakove koji je predstavljaju, te će biti zamoljeni da osmisle i rekreiraju ono što predstavlja Tuzlu onakvom kakva ona danas jeste.

Poziv volonterima i volonterkama!

Ako ste zainteresovani da se uključite u organizaciju KALEIDOSKOPA, molimo preuzmite priloženi dokument , popunite formular i dostavite nam ga!
Hvala.
Radujemo se suradnji sa vama!

 

O Festivalu

Svake godine Kaleidoskop će se sastojati od mnogobrojnih aktivnosti koje su podložne promjenama, razvoju i adaptaciji prema trenutnom kontekstu. Kaleidoskop je otvoren za sve, različite spolove, tolerantan i mirnodospski je orjentisan, sretan i mlad!!!

Međunarodni festival savremene umjetnosti mladih – projekat saradnje bratimljenih gradova Bolonja i Tuzla
U Tuzli nastaje Festival Kaleidoskop, koji će od 30. jula do 2. avgusta 2009. godine postati sjedište novog međunarodnog susretanja sa umjetnošću i sa mladima.
Radi se o posebnom događaju, koji se apsolutno ne želi zadovoljiti time da bude jedan novi, eksluzivni sadržaj ili jedan u nizu istih, već onaj koji prepoznaje u umjetnosti novi smisao otvorenosti i dijaloga između različitih naroda i različitih kultura: tokom četiri dana u centru Balkana, mladi umjetnici će biti protagonisti, izvođači, glumci, slikari, skulptori, muzičari, dizajneri i gosti različite prirode i porijekla, intelektualci koji dolaze iz cijele regije, iz Srbije, Hrvatske, Holandije, SAD-a i, naročito iz mjesta u kojima konflikti često sprječavaju prirodnu razmjenu ideja i koji će u Kaleidoskopu i putem Kaleidoskopa moći i znati pronaći pravac za novu formu izražavanja, konverzacije, dubokog mišljenja.
Ne nastaje slučajno Festival, ove godine u svom prvom izdanju, u Tuzli, gradu simbolu koji svjedoči o mogućnosti konstruktivnog suživota među različitim realnostima, gradu u kojem različitosti žive u harmoniji, baš kao što različite boje i oblici stvaraju prelijepe i jedinstvene slike u kaleidoskopu.
Film (zahvaljujući izvanrednoj saradnji sa Cineteca di Bologna), muzika, skulptura, fotografija i slikarstvo će biti duša grada, u jednom naizmjeničnom preplitanju izložbi, filmskih natječaja, izvođenja uživo, radionica, razgovora sa novinarima, umjetnicima i esejistima, koncerata, foto i umjetničkih happeninga i drugih različitih sadržaja koji su aktuelni među mladima.
Ljeto će biti idealan okvir za uživanje u desetinama događaja kojima će biti popunjen program Festivala, od jutra do kasne večeri, na otvorenom, u parkovima, na simboličnim tačkama u centru ili na lokacijama koje su u tu svrhu studiozno odabrane, kako bi se moglo prodrijeti u dušu grada: ovo je prilika koju publika i umjetnici ne trebaju propustiti kako bi sa sobom mogli ponijeti svoj lični prtljag, vlastita sjećanja i vlastite korijene, vlastitu prirodu i vlastito mišljenje i dovesti ga do kontakta sa jednom jedinstvenom kulturom, punom entuzijazma, bogatom i strastvenom, kakva samo može biti bosanska.
Festival Kaleidoskop je jedna od faza projekta Culture II, projekta koji koordinira Grad Bologna, u saradnji sa Odsjekom za obrazovne nauke „Giovanni Maria Bertin“ Univerziteta Bologna i sa Općinom Tuzla, zajedno sa još nekoliko udruženja i nevladinih organizacija iz Tuzle.
Projekat Culture II, zahvaljujući značajnom doprinosu Fondacije Cassa di Risparmio di Bologna, nastao je sa namjerom da, putem stalne saradnje između njegovih promotora, ojača lokalne kompetencije na planu osmišljavanja i opremanja procesa razvoja didaktike u muzejima, kulturne i turističke promocije resursa grada Tuzle i međunarodne saradnje: radionice, seminari, susreti, predavanja, posjete i zajednički rad su instrumenti putem kojih je projekat dostigao različite značajne rezultate, među kojima je i nastanak Kaleidoskopa.
Za više informacija o Festivalu, iako je uzbudljivi rad na njemu još u toku i još je otvoren za mnoge podsticaje koji nam pristižu sa različitih strana Evrope, može se kontaktirati:

U Tuzli:

Općina Tuzla
+387 35 307 336; 307 335

UG „Kuća plamena mira“
+387 35 276 330
info@kaleidoskop.ba; tuzla@tuzla.ba
I u Bologni:
Ufficio Relazioni internazionali, cooperazione e progetti
lucia.fresa@comune.bologna.it
+39 051 2194355

Filozofija festivala

Kaleidoskop se dešava u Tuzli koja stoljećima živi harmoniju među razlikama. Tuzla je jedno od najstarijih evropskih, kontinuirano naseljenih mjesta, i od davnina predstavlja mjesto u kojem je burna istorija spoja različitosti i njihove komunikacije vodila ka harmonizaciji.
Ne treba se čuditi što upravo Tuzla želi predstaviti harmoniju među razlikama kroz Kaleidoskop, jer je upravo Tuzla grad sa kosmopolitskom tradicijom građanskih vrijednosti, jednakopravnosti, pravde i slobode, kulturne pluralnosti i sinkretizma, odgovornosti prema drugome kao prema sebi, kao i otvorenosti i dijaloga. Tuzla je jedno od rijetkih mjesta koje je u ratnim okolnostima još više potvrdilo svoju posvećenost suživotu i ljubavi.

Obraćajući se posjetiocima kroz vizuelnu umjetnost, film i muziku, Kaleidoskop ukazuje na različite umjetničke realnosti i omogućava platformu za njihovu komunikaciju, ispreplitanje, međusobnu kontaminaciju, te nudi uslovno nova i drugačija riješenja koja su u stalnom pokretu i promjeni, kao i slika koju kaleidoskop stvara pred našim pogledom.
Kaleidoskop omogućava harmoniju različitosti kao okruženje za osobe i umjetnike koji inače nemaju komunikaciju radi geo-političke situacije područja iz kojih dolaze.
2009 je posvećena Palestini i Izraelu.

Kaleidoskop je festival savremene umjetnosti koji poziva na jedinstvo i sinergiju. Njegov je zadatak prezentacija mladih stvaralaca Bosne i Hercegovine, Evrope i Svijeta, i njihova komunikacija.

Kaleidoskop će obuhvatiti cijeli grad, pokrenuti nove energije, okupiti posjetioce kao posmatrače i sudionike u različitim predstavama, izložbama, uličnim performansima, koncertima, književnim i pjesničkim večerima, razgovorima sa poznatim osobama iz svijeta umjetnosti, likovnoj koloniji, festivalu filma, te mnogim drugim sadržajima koji će nastati suradnjom najrelevantnijih aktera grada Tuzle i odabranih suradnika iz cijelog svijeta.