Home [zabavnik] Raspevani politikolozi

Raspevani politikolozi

48
0

 Kada studenti pevaju, obično pomislimo da je povod neka žurka, protest, ekskurzija ili terevenka zbog završetka studija. Osim onih koji su odlučili da svoj život posvete muzici, većina studenata vreme u slušaonicama provodi prepisujući tuđe beleške i gledajući na sat, nadajući se kafe-pauzi.

Ovog proleća, izuzetak od ovog sumornog pravila, napravili su studenti prve godine Fakulteta političkih nauka sa profesorom Dušanom Pavlovićem.

Naime, saznavši da je profesor sociologije bivši član poznate muzičke grupe „Vampiri“, studenti su poželeli da od njega čuju i neku „drugu pesmu“. Kako kaže Pavlović, na internet forumu otvorenom za potrebe kursa Opšta sociologija, sve češće je u prostoru za predloge i kritike, nalazio postove u kojima studenti predlažu da profesor odsvira nešto za kraj semestra.

– U skladu sa širom akcijom osavremenjavanja ovog predmeta, učinilo mi se da je ideja veoma dobra. Ipak, nisam želeo da nastupam solo, već sam mislio da bi bilo bolje da se za tu priliku oformi bend sastavljen od studenata prve godine FPN – priča profesor Pavlović, bivši gitarista „Vampira“

Sedam članova grupe, sa svim instrumentima, načičkalo bi se u malu kancelariju svog profesora i tu bi vežbalo za svirku.

– U početku je bilo malo nategnuto i čudno. I njima, ali i meni, bilo je neobično da budem drugar iz benda studentima kojima sam još koliko juče predavao. To se ubrzo promenilo i našli smo pravu meru kako da prevaziđemo distancu profesor – student. Jer svi oni treba da polažu ispit kod mene – priča profesor Pavlović.

U prepunom amfiteatru, uz stare, domaće i strane, rok pesme, smeškaju se i njišu i kolege profesora Pavlovića. Vladimir Pavićević, asistent na predmetu Istorija političkih teorija, dao je ovoj fešti svoj doprinos svirajući klavijature.

Kao da sve ovo nije dovoljno, sa ovim posve neobičnim sastavom, zasvirao je i Aleksandar Eraković Era, takođe bivši „Vampir“.

Ono što profesora Pavlovića čini naročito ponosnim jeste i podatak koji je dobio od prijatelja sa FDU, da ovakve akcije nisu bile uspešne i nisu imale ni približan odjek među ondašnjim studentima, dakle, ljudima koji bi trebalo da se bave muzikom i scenskim nastupom, kao kod budućih diplomata, politikologa, novinara i socijalnih radnika.

Među oduševljenima onim što rade studenti sa profesorom sociologije, jeste i novi dekan FPN, Ilija Vujačić, koji kaže da bi to svakako trebalo da postane tradicija, i da ne bi bilo loše da zimski semestar novim brucošima započne upravo ovako – pesmom.

Vampir među studentima

Dušan Pavlović je bio član sastava „Vampiri“ od njegovog osnivanja 1990. sve do 1993. U tom periodu, „Vampiri“ su održali stotinak koncerata, počevši kao predgrupa sastavu Vaya Con Dios, bili su drugi na Jugoviziji (samo tri poena manje od Ekstra Nene), snimili su muziku za kultni film „Mi nismo anđeli“ i poneli mnoge nagrade. Sa nastupom ekonomske krize ‘93. potražnja za živim nastupima je opala, „Vampiri“ su se prvi put razišli.

Izvor:danas