Home [zabavnik] Kako se skoncentrisati na učenje?

Kako se skoncentrisati na učenje?

2707
0

decak.jpgKoncentracija je za mnoge teško dostižno stanje uma. Što više mislite kako se trebate koncentrisati, manje ćete biti usredotočeni na zadatak koji obavljate. Zato najuspješnije strategije za poboljšanje koncentracije imaju indirektan pristup fokusirajući se na eliminaciju elemenata koji odvlače vašu pažnju.
Elementi koje morate ispuniti da biste postigli dobar nivo koncentracije:

Mjesto učenja: Brucoši, posebno oni koji žive u studentskim domovima često imaju problema sa koncentracijom zbog galame u domovima ili čak samog prisustva cimera. To ipak ne znači da oni koji žive kod kuće nemaju sličnih problema prilikom učenja.

Prvi korak koji morate uraditi kako biste poboljšali svoju koncentraciju jeste pronaći mirno i udobno mjesto na kojem možete biti sami sa svojim knjigama. U čitaonicama na fakultetu ili u bibliotekama možete pronaći potreban mir dok se ne snađete za neko bolje mjesto.

Fizički nemir: Nedovoljna količina sna, loša ishrana i manjak fizičke aktivnosti mogu usporiti vašu koncentraciju. Mnogi studenti ne shvataju značaj veze između fizičkog zdravlja i intelektualnog funkcioniranja.

Planirajte svoje vrijeme. Najbolji period za učenje jeste kada se poslije 30 minuta trčanja istuširate i uzmete knjigu. Vaš mozak je tada rasterećen i u top formi.

Razgovori sa samim sobom: Vjerovali ili ne, ali razgovori sa samim sobom mogu vas dovesti do uspjeha. Iako zvuči ludo i možda se osjećate poremećeno kada razgovarate sa samim sobom, ali morate znati da vas niko drugi ne može bolje motivisati nego vi sami.

Kada učite preslušavajte se naglas jer kada čujete vlastiti glas stvari bolje pamtite i skoncentrisani ste u potpunosti na svoj glas, a ne na neke druge zvukove.

Motivacija: Svima se dešava da u određenom trenutku studija pokleknu i izgube snagu. Takvi momenti nastupaju uslijed nekih neuspjeha – padanje na ispitima. Vi morate sami sa sobom raščistiti. Zapitajte se zašto ste tu, zbog čega želite studirati i šta vam fakultet donosi? Kada si sami odgovorite na ta pitanja, bit će vam mnogo lakše.

Lični problemi: Razumno je da ukoliko se nalazite u nekoj intimnoj krizi – problemi sa momkom/djevojkom, porodični problemi – ne možete postići poželjni nivo koncentracije.

Depresivna stanja u većini slučajeva ne traju dugo kod mladih i zdravih osoba. Dopustite sebi dan ili dva oduška kako biste razbistrili mozak, ali onda nazad u čitaonicu, knjige vas čekaju.

Da biste uspješno prebrodili junsko-julske rokove vaš mozak mora biti u savršenoj formi. Pokušajte učiti sa kolegama. Objašnjavajte jedni drugima gradivo, preslušavajte se, a osim toga, bit će vam mnogo lakše učiti u društvu. Samo nemojte od toga napraviti neobaveznu sjedeljku.

(Sarajevo-x.com)